AKTUELNO

Ipak, najčešće su one koje se javljaju u srednjem i starijem dobu, rekao je za Novo jutro TV PINK, reumatolog prof. dr Nemanja Damjanov.

Svaki četvrti građanin Srbije boluje od neke reumatske bolesti, a toga nije pošteđena ni najmlađa populacija, pa čak ni bebe.

Dr Damjanov je rekao da su najčešće reumatske bolesti one koje zahvataju kičmu, zglobove, mišiće i tetive, u srednjem i starijem životnom dobu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Najčešće od toga su upale tetiva i tetivnih privoja. To su na primer, na kolenima, laktovima i to često kada se mehanički preopterete ti mišići i tetive. Posle toga dolaze oštećenja zglobova, takozvane ortroze ili osteoartritis, i to je najčešća reumatska bolest - rekao je dr Damjanov.

Kako kaže, definicija ranog otkrivanja artroze jeste upravo ta da se javlja u zglobu, a da nema nikakve veze sa povredom. Dodaje da se javlja pri stepenicama, ili po ravnom, sa nekim malim opterećenjem a da pri tom nije bilo nikakve povrede.

- Koksartroza je artroza zgloba kuka, što je takođe ozbiljna artroza koja najviše može da ošteti život pacijenta. Takođe, veoma česta je i artroza zglobova šaka - rekao je dr Damjanov.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktor je rekao da razloga ima više, dodaje da je nedovoljna fizička aktivnost jedan od krivaca, takođe i preterana opterećenja zglobova, nakon dužeg mirovanja.

- Ljudi ne kontrolišu opterećenje, nisu navikli na takvo opterećenje i tako dolazi do oštećenja. Preventiva je svakodnevno, umereno fizičko opterećenje. Trebalo bi svakog dana umereni hod, može i vežbanje, kao i fizički rad, ukoliko je umereno, dozirano i redovno - rekao je on.

Kada su bebe u pitanju, dešava se takođe da obole od reumatskih bolesti, što je prilično veliki problem da se prepozna.

- Deca često imaju upalu zgloba, ali deca ne shvataju da imaju problem i ne žale se, i ako roditelji to ne primete problem se ne primeti - rekao je doktor.

Autor: Aleksandra Aras