AKTUELNO

Kapilari mogu biti uočljiviji preko leta, zbog širenja na toploti, pa određenim ljudima mogu postati ozbiljna smetnja, rekao je za Novo jutro TV PINK, vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

Jocić je, komentarišući proširene kapilare, koji postaju vidljiviji nakon ovih letnjeg perioda, istakao da su to zapravo vene, koje samo tako klasifikujemo jer su određenog promera, određenog dijametra.

- Oni jesu početna faza venske bolesti i mogu biti znak da je neki veći problem u pitanju, ali ipak je najčešće samo estetski problem - rekao je Jocić.

Kako kaže, najbolje bi bilo da na tome i ostane, dodaje da je to veći problem damama.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sunce i povišena temperatura utiču na širenje krvnih sudova, tako da sva venska simptomatologija, pa i prošireni kapilari su u pogoršanju tokom letnjih meseci - rekao je Jocić.

Doktor je rekao da one mogu da se tretiraju laserskim metodama i injekcijama, dodaje da postoje rešenja koja mogu da pomognu kako bi taj estetski momenat bio zadovoljavajući.

Foto: TV Pink Printscreen

- Preventiva neka određena ne postoji, zapravo ne možemo da sprečimo njihovo pojavljivanje. Tu možemo samo da se držimo opšte prventive i saveta za zdrav život - rekao je doktor.

Kako kaže, kreme i određene čarape ne mogu da pomognu ništa specijalno niti mogu da spreče pojavljivanje tih paukolikih vena.

Autor: Aleksandra Aras