AKTUELNO

Za čitav svet najvažniji izbori su oni koji će se održati u SAD, rekla je za za Novo jutro TV PINK prof. dr Dragana Mitrović, sa Fakulteta politički nauka.

- Ono što se tamo dešava i što će se dešavati, imaće itekako odraza na druga dešavanja na svetu i na poteze koje SAD kao najveća vojna i ekonomska sila vuku na to da li će ostati dosledni nekim osnovnim kursevima – rekla je Mitrović.

Kako kaže, tamo su stvari veoma ozbiljne, duboka podeljenost i kriza. Dodaje da je su tu i veliki ekonomski izazovi koji tresu tu državu, ali koja ne odustaje od svoje globalne hegemonske uloge.

- To možemo videti po svim dešavanjima i u našem neposrednom okruženju, u samoj Srbiji, pa do onoga što se dešava u Ukrajini, Gazi, Africi i tako dalje. Videćemo da li će se nešto kod njih menjati. Čini se da je Trampova kandidatura nezaustavljiva, kod demokrata stvar sve ozbiljnija – rekla je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, za nas će biti važni i izbori u evropskim zemljama, za evropski parlament i evropske institucije.

- Za nekoliko pokrajina u Nemačkoj, kao dominantnoj zemlji u centralnoj i zapadnoj evropi. Očekuje nas mnogo izbora i promena, ali rekla bih ne suštinskih promena, a pogotovo ne onih dugoročnih strateških – rekla je Mitrović.

Slobodan Zečević, sa Instituta za evropske studije, rekao je da je Trampova kampanja brutalna, da nema pardona prema Bajdenu.

- Tramp ide sa tezom da je on pokraden na prošlim izborima, da je Bajden nelegitimni predsednik SAD, da je sve režija bilo prilikom njegovog pada i da će sada da pobedi – rekao je Zečević.

Kako kaže, iako Amerika ne odlučuje o svemu, oni su i dalje najdominantnija sila i imaju ambiciju da vladaju čitavim svetom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imaju još uvek sposobnosti da eventualno to i ostvare jednog dana. To su najvažniji izbori u ovoj godini – rekao je Zečević.

Aleksandar Apostolovski, novinar dnevnog lista Politika, rekao je, kada su u pitanju izbori u Rusiji, da se tu već zna ko je pobednik.

- Sa Ruskom Federacijom nema igre, tu nema previše prostora za neku vrstu demokratije - rekao je Apostolovski.

Kako kaže, kada je SAD u pitanju, to će biti najdramatičniji, najsudbonosniji i najznačajniji izbori koji nas očekuju. Dodaje da ima velike razlike između republikanaca i demokrata.

- Biće to rijaliti izbori – rekao je Apostolovski.

Autor: