AKTUELNO

Vojnomedicinska akademija 2. marta obeležava 180 godina postojanja i rada. Bačelnik VMA, pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, rekao je za Novo jutro TV PINK, da se veoma ponose svojom institucijom, ali da su to takođe i godine koje obavezuju.

Vukosavljević je rekao da su se u sadašnju zgradu uselili 1981. godine.

- Ona zahteva ozbiljnu rekonstrukciju i pri kraju su pripremni radovi da se u nju i krene. Zahvaljujući ulaganjima države i vojnog i državnog vrha, sa njihovim razumevanjem verovatno će se početi krajem ove ili početkom iduće godine - rekao je Vukosavljević.

Načelnik sektora za lečenje VMA, pukovnik dr Miroslav Bročić, rekao je da oni svakodnevno obavljaju veoma ozbiljne zadatke u skladu sa njihovim mogućnostima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo ustanova tercijalnog nivoa, pa samim tim radimo sve preglede velikog broja civilnog, kao i svi vojni osiguranici - rekao je Bročić i dodaje da je sreda krizni dan kada su 24 sata u funkciji potreba čitave Republike.

Kako kaže, oko 500, 600 pacijenata se procesuira u toku tih 24 sata, dodaje

- To je veoma zahtevan zadatak, ali smatram da ga uspešno završavamo - rekao je Bročić.

Govoreći o transplatacijama koje su urađene u 2023. godini, Bročić je rekao da su cifre impozantne, dodaje da su sa tom metodom počeli pre više godine, ali da je postojao i period mirovanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- U saradnji sa Ministarstvom zdravlja obnovili smo taj program. Podelili smo poslove unutar zdravstva i imamo ogromnu saradnju sa svim kliničkim centrima i mislim da će se ta praksa i nastaviti ubuduće - rekao je Bročić.

Vukosavljević je rekao da imaju najsavremenije uređaje za neurohirurgiju, kao i druge hirurške grane. Već su, dodaje, započeli ovu godinu sa dve transplatacije rožnjače.

- Nadamo se da će apeli koje su uputili i povećan broj donora pomoći i većem broju izlečenja - rekao je Vukosavljević.

Autor: