AKTUELNO

Hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici bilo je prema mišljenu političkih analitičara, provokacija i demonstracija moći.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da ne treba napuštati kosovske institucije.

- Ti ljudi tamo treba biti i kada je teško. Mehanizam izvan vlade možda će biti veći nego kada su služili jednoj struji – rekao je Janjić i ukazao na problem nepoverenja i straha kod građana na koji treba odgovoriti prikladnim merema.

Iz Beograda mora da se postigne mobilizacija kompletnog srpskog političkog bića na KiM.

- Ovo je ozbiljan korak unazad, da se izleče posledice trebaće nekoliko meseci, ako imamo zastoj u komunikaciji sa Prištinom, ne znači da treba prekinuti unutrašnji dijalog – rekao je Janjić.

Advokatom Toma Fila je istakao da je brutalno hapšenje Marka Đurića demonstracija moći.

- Oni su zabranili Đuriću da dođe. Po našem tumačenju briselskog sporazuma oni na to nemaju pravo, ali oni sebe smatraju nezavisnom državom koja može da zabrani i proterijie – rekao je Fila i ukazao da je Srbija jednom poslala trupe na Kosovo i da to nije dobro prošlo.

- Ja sam za to da se nastave razgovori jer nemamo alternativu. Albanska strana nije ispunila ni jedan dogovor – ukazao je Fila.

- Mi nećemo nezavisno Kosovo i to nam se u ovom momentu ne traži, ali se traži sistem dve Nemačke, da Kosovo uđe u sve međunarodno institucije. Srpska lista treba da napusti vladu, ali ne i parlament. Treba insistirati na osudi ovakvog događaja i na primeni dogovorenog – istakao je Fila.

Diplomata Zoran Milivojević je podsetio da je procedura ispoštovana i izrazio sumnju da je primena sile bila bez saglasnosti zapadnog faktora.

- Ovo je bila i provokacija i test. To je demonstracija sile, koja je u funkiciji dokazivanja. Od juče nije sve isto i prva stvar je to što će srpska strana morati da promeni metodologiju postavljanja u dijalogu – naveo je Milivojević.

Neophodna je jasna strategija i homogenizacija na prosrpskoj nacionalnoj platformi, zaključio je Milivojević.

Sociolog Vladimir Vuletić smatra da jučerašnji događaj predstavlja kamen međaš.

- Bitno je samo kako će se Srbija ponašati dalje. Paradoksalno ovaj događaj daje Srbiji mogućnost da poboljša svoj položaj - naveo je Vuletić.

#Zoran Milivojević

'