AKTUELNO

Nakon jučerašnje brutalne akcije kosovske policije koja je pod punom opremom upala na sastanak u Mitrovačkom dvoru i uhapsila direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, situacija je jutros u Kosovskoj Mitrovici mirna.

Građani su se nakon obraćanja predsednika Srbijie Aleksandra Vučića umirili, mada i dalje sa nevericom gledaju na jučerašnji incident u kojem je povređeno 30 osoba.

Kako javlja reporter Pinka, na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice prisutni su predstavnici međunarodne zajednice - Kfora, UNMIK-a...

Foto: Tanjug

Sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima Srpske liste počeo je danas nešto posle 11 časova u zdanju na Andrićevom vencu.

Sastanku prisustvuju i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar predsedništva Nikola Selaković.

Kod mesta Rudare, na magistralnom putu koji povezuje Prištinu sa centralnom Srbijom postavljena je blokada – tri kamiona, traktor i bager. Kako javlja naš reporter, blokada je postavljena preventivno kako bi se sprečio novi upad pripadnika kosovske policije.

Kosovska policija juče je u popodnevnim satima upala  u prostorije Mitrovačkog dvora gde se održavao okrugli sto. Bacili su suzavac, lomili stakla i uz pretnju oružjem gurnuli na zemlju sve prisutne. Povređeno je više od 30 osoba.

Foto: Tanjug

Pripadnici kosovske policije, naoružani do zuba - dugim cevima sa fantomkama na licu sproveli su Đurića do policijske stanice u Prištini, gde je saslušan i potom proteran u centralnu Srbiju preko Merdara. Đuriću je u Kuršumljiji ukazana lekarska pomoć.

Predsednik Srbije se nakon hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je prvobitno bila zakazana za danas, sinoć obratio građanima i poručio da je ovo bio pokušaj se ponizi Srbija, ali da su samo pokazali koliko su bedni i mali u svojoj terorističkoj i lažnoj državi.

Foto: Tanjug

U Kosovskoj Mitrovici bilo je izuzetno napeto posle hapšenja Đurića, u gradu su se čule sirene a građani su bili uznemireni zbog brutalnih scena hapšenja. Jutros je znatno mirnije, a škole su otvorene.

U južnom delu Kosovske Mitrovice, gde živi albansko stanovništvo, je mirno, ali su kako javlja naš reporter na ulicama prisutna oklopna vozila ROSU jedinica.

#Kosovska Mitrovica

'