AKTUELNO

Začinsku biljku karanfilić (Syzygium aromaticum) uglavnom vezuju za ritual kuvanja vina, ali je zbog karakteristične arome savršen dodatak i mnogim jelima, kolačima, napicima...

Spada u slatke začine, ali daje poseban ukus i svinjskom pečenju, divljači, kobasicama, salamama, kao i supama...

Lako je proveriti da li su dobrog kvaliteta, jednostavnim bacanjem u vodu. Ako potonu, i puste intenzivan, oštar i prijatan miris, zbog čak 12 odsto aromatičnog ulja, znači da se radi o "originalu". Ako ne potonu i puste blag miris, u pitanju je odlično napravljen falsifikat od estrahovanog etarskog ulja.

Ovo je važno znati zbog lekovitog delovanja karanfilića, koji poseduje samo "originalni". Karanfilić pospešuje apetit i varenje, deluje kao antiseptik, odstranjuje sluz, jača jetru.

Dokazano je i da su terpenski sastojci eteričnog ulja eugenola, koga ima u zavidnim količinama, najzaslužniji za antibakterijsko delovanje. Eterično ulje karanfilića deluje i na mnoge vrste gljivica.

Ukoliko se gricka, dobar je aromatik za uklanjanje lošeg mirisa iz usta, ali i kao antiseptik za sprečavanje zubnog karijesa.

Deluje i kao lokalni anestetik jer trenutno zaustavlja zubobolju. Istovremeno, poboljšava cirkulaciju krvi u desnima, čineći ih jačim i zdravijim. Ajurvedska medicina smatra da ovaj začin poboljšava cirkulaciju, varenje i metabolizam, leči stomačne probleme, nadimanje i mučninu, kao i nesanicu.

#Zdravlje

#začini

'