Heljdu obično povezujemo sa slanim jelima, ali može se koristiti i za pipremu slatkih obroka.
Palačinke od heljde savršeno se slažu sa sezonskim, šumskim voćem i šećerom u prahu. Pripremaju se krajnje jednostavno i sigurno ćete iznenaditi sve u vašoj porodici.
Sastojci: 100 g heljdine kaše, 2 jaja, 80g šećera, 1 velika jabuka, 120ml bademovog ili običnog mleka, 100g heljdinog brašna, 1 kašika cimeta, sitno voće (maline, borovnice, jagode), šećer u prahu
Priprema: Kašu skuvajte u skladu sa uputstvima na pakovanju. Ogulite jabuku i isecite na manje komade. Žumance odvojite od belanca i umutite ih u čvrstu penu. U blenderu pomešajte žumance, mleko, cimet i jabuke za homogenu masu. Prebacite u činiju, dodajte umućena belanca i brašno. Nežno izmešajte sve sastojke zajedno. Palačinke pržimo u ulju dok lepo ne porumene. Poslužite sa voćem i dekorišite šećerom u prahu.
#palačinke