AKTUELNO

Osim što je cenjen kao dodatak brojnim jelima, koren celera se pokazao izuzetno delotvornim i kod različitih zdravstvenih tegoba.

OSIM što je cenjen kao dodatak brojnim jelima, koren celera se pokazao izuzetno delotvornim i kod različitih zdravstvenih tegoba. Zagovornici tradicionalne medicine ističu da je posebno lekovit kod mnogih kožnih oboljenja, ukoliko se jede svež. U sirovom stanju ga preporučuju i osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, jer je dobar diuretik.

Da biste postigli željeni zdravstveni efekat, sitno narendajte iste količine celera i jabuke, dobro ih izmešajte i uzimajte više puta u toku dana. U ovu mešavinu možete da dodate narendane orahe i šećer po želji.

Prilikom odabira celera vodite računa da njegova težina u ruci odgovara njegovoj veličini, a na dodir da je čvrst. Ostaci stabljike na vrhu treba da su sveži i bez tragova sušenja i truljenja. Prilikom kupovine izbegavajte opran i iseckan celer, jer stajanjem gubi boju i vredne nutritivne sastojke.

Svežinu celera možete proveriti i pritiskom stabljike po sredini. Ukoliko je zvuk pucketav celer je svež. Ako su pri dnu svežnja spoljne stabljike odvojene, najverovatnije je da takav celer stoji duže.

#Povrće

#Recept

#Zdravlje

'