Džem od zelenog paradajza je kulinarski hit za kraj leta. Ako još niste isprobali ovaj džem morate probati, a ako se sećate arome iz svog detinjstva - pravo je vreme da se setite kako da ga pripremite. Džem od prženih, nezrelih plodova ima puno vitamina i savršen je dodatak hlebu ili siru.
Pogledajte brzi i jednostavan recept za neobični džem od zelenog paradajza!
Zeleni džem od paradajza - sastojci: 1 kg zelenog (nezrelog) paradajza, 1 limeta, 1 limun, 500 g šećera
Džem od zelenog paradajza - priprema:
Oprani zeleni paradajz isecite na sitne kockice i ubacite u duboku šerpu. Iz pripremljenih citrusa iscedite sok i narendajte koru pola limuna. U šerpu dodajte sok od limuna i limete, rendanu koru i polovinu pripremljenog šećera. Kuvajte oko sat vremena dok paradajz ne postane mekan i žućkast. Dodajte ostatak šećera i kuvajte neko vreme. Oprez! Da biste sačuvali ekspresivnost pekmeza, ne bi trebalo da stvarate glatku masu. Ostavljeni hrskavi komadi paradajza učiniće vaš džem od paradajza zaista posebnim. Stavite gotov džem u tegle, umotajte ih i stavite naopako dok se ne ohladi.
Pripremljeni džem poslužite uz sveži hleb ili sir.
#Džem