AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink smatraju da je sada pravi moment za rešavanje kosovskog pitanja i upozoravaju da bi zadržavanje statusa kvo moglo da ugrozi naš ekonomski i demografski razvoj, ali i ostatak srpske teritorije jer Albanci nemaju nameru da se zaustave na prostoru gde trenutno vrše vlast.

Direktor Republičkog Zavoda za statistiku Srbije prof.dr Miladin Kovačević je gostujući u “Novom jutru” upozorio da je nedavno objavljena studija koja se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, pokazala da je naša perspektiva u svim aspektima vrlo loša ukoliko se kosovsko pitanje ne bude rešavalo.

- Ne treba kriti činjenice, mi ne možemo zameniti taj uslov pristupa EU, povoljnog korišćenja razvijenih ekonomskih i socijalih uslova, ako imamo otvoren put prema EU, ako je on zaprečen i ostaje taj status kvo ne možemo imati realan rast i ostajemo u najboljem slučaju na dostignutom nivou - naveo je Kovačević.

On je ukazao da bi to donelo brojne probleme, pa i kada je reč o popravljanju demografske situacije - odnosno u sprečavanju dubljeg pada broja stavnonika, radne snage, krize penzionog sistema…

-To bi zajedno rezultiralo lošim perofomansma ekonomije i društva i dovelo do nestabilnosti - rekao je Kovačević.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ističe da jedan od razloga zašto su Albanci bojkotovali popise u Srbiji jeste to da se ne bi znalo koliko ih ima, ali da je Albanci ipak čine većinu stanovništva na KiM.

- Njih je u svakom slučaju daleko više nego Srba. Jedan od razloga zbog kojih moramo ići u rešavanje ovog pitanja jeste da bismo znali koji terotoriju mi kontrolišemo i na kojoj teritoroiji možemo vršiti vlast i na kakav način - rekao je Rajić gostujći u emsiji Novo jutro.

Foto: RTV Pink

On je ukazao na ozbiljan problem da se okruzi koji su naslonjeni na KiM, poput Topličkog okruga, decenijama pustoše, devastirani sui ljudi iz njih odlaze, a posebno mlade žene...

- Mogli za nekoliko decenija da dođemo u situaciju da se u Toplici ponovi ono što se desilo na Kosovu. Albanci nemaju nameru da stanu na teritorijama na kojima vrše trenutno vlast, njihove ambicije su veće. Ukoliko ne dođe do razgraničenja u narednih nekoliko decenija možemo doći u situcijau da taj deo Srbije bude u opasnosti - naveo je Rajić.

Kako je ocenio, sada je najbolji trenutak za rešvanje kosovskog pitanja jer će u suprotnom Srbija biti zatvorena u smislu napretka ekonomije i privrede.

- Trenutno imamo takvu konstalaciju snaga da u Beloj kući više nemamo administraciju koji nam nije naklonjena - istakao je Rajić.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ističe da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Nemačkom, koja ima čvrst stav po pitanju KiM.

- Pokazalo se, međutim, da je Merkelova konstruktivna u odnosu na sukob na Balkanu. Ne zaniči da ona neće revidirati stavove ukoliko argumenti budu na našoj strani. Otvoriti kanale za uzajamno razumevanje je najvažnije - istakao je Miletić.

Kako je dodao, Nemačku brinu promene granica, jer to povlači brojne promene, a ona želi mir i protiv je militarizacije, okrenuta ekonomiji.

#Albanci

#Kosovo i Metohija

'