AKTUELNO

Sagovorni Televizije Pink ocenjuju da je Srbija u borbi za rešavanje kosovskog problema zapostavila jedan važan alat - lobiranje, koje će po uspostavljanju zakonskog okvira moći da se iskoristi na pravi način u Americi, ali u drugim zapadnim zemljama.

Predsednik Udruženja lobista Srbije advokat Nebojša Vuković je pozdravio donošenje zakonske regulatuive za lobističku profesiju.

- Lobistička profesija će konačno postati legitimna. To je dobro na unutrašnjem planu, ali za podizanje kapaciteta srpskih lobista kako bi se ta profesija razvija kao disciplina i kao veština i na zakonu zasnovana deletnost - rekao je Vuković.

Kako je dodao, prema zakonu će registar lobista voditi Agencija za borbi protiv korupcije, koja će se baviti i edukacijom, a propisana je i obaveza lobiranog lica da primi lobistu.

Publicista Tomislav Kresović je gostujući u Novom jutru ukazao na značaj lobiranja u rešavanju kosovskog pitanja.

Kako je rekao posebno je značajno dokazivanje našeg ekonomskog suvereniteta i borba za to kroz pravne advokatske kanceralije i lobije u Americi.

- Oni su kao i sve zapadne zemlje vrlo osetljive na imovinu. Ukoliko pokažemo svoje vlasničke listove, bićemo u stanju da imamo jednostavniju političku borbu - rekao je Kresović.

On je napomenuo da država ima mogućnost da odvoji sredstva za javne ineterese na KiM, između ostalog i za lobiranje.

Kresović je, pak, ukazao da smo na tom planu izgubili značajno vreme.

#Kosovo i Metohija

'