AKTUELNO

Francuska je zainteresovana za rešavanje kosovskog problema jer to pitanje predstavlja opasnost za čitavu Evropu, smatraju sagovornici Pinka, koji su govoreći o poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona, ocenili da se dolazi do neke linije u kojoj bi moglo da se napravi neko istorijsko rešenje za naš region.

Urednik političke rubrike u dnevnom listu “Politika” Bojan Bilbija je istakao da je Makron potvrdio da iz Francuske stiže ispružena ruka, ruka prijateljstva.

- To se ne odnosi samo na politiku, kada je u pitanju rešavanje pitanja Kosova i našeg evropskog puta, već pre svega na ekonomski segment. U situaciji kada je Srbija na putu razvoja, kada se oporavlja, nove investicije i nova podrška tako moćnih partnera kao što je Francuska mnogo znače – istakao je Bilbija.

Prema njegovim rečima, govor predsenika Makrona je bio izuzetno emocionalan, ali racionalan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Osim što je ukazao na to bratstvo po oružju sa poglednom u budućnost on je govorio i o sadašnjem trenutku gde je situacija takva kakva jeste. Realnost je takva da mnoge velike zemlje priznaju nezavisnost Kosova, što mi ne činimo. Pozvao je Srbiju da i ona realistično sagleda sve te procese koji su se desili. Rekao je da se ne možemo vratiti 20 godina unazad, moramo gledati u budućnost, moramo polaziti od sadašnjih geopolitičkih realnosti, a one su takve kakve jesu i oslanjajući se na to treba da probamo da gradimo kompromis – dodao je Bilbija.

- Pomenuo je i te vanevropske sile koje su protiv sporazuma, ali ih nije imenovao. Mi možemo da pretpostavimo na koga je mislio, da nekome spolja stalno odgovara da na evropskom kontinentu tinja neka nestabilnost, neki konflikt koji bi bio zamrznut, ili odmrzavan po potrebi. To je ono što tišti Evropu – rekao je Bilbija.

Kako je dodao, Evropa ne može da ostavi pun potencijal dok ima žar koji može da se razbukta.

- Ukoliko Evropa ne bude u stanju da pomogne i Srbima i Albancima da reše konflik to je veliki neuspeh same Evrope i opasnost za Evropu. Osnovna Makronova poruka jeste da ako Evropa ne bude imala snage da reši pitanje Kosova na kompromisan način to će biti loše po samu Evropu i u tome leži njihova zainteresovanost – istakao je Bilbija.

Dušan Stojaković, urednik ekonomske redakcije “Večernjih novosti” ocenjuje da su odnosi dveju zemalja sada na neki način to relaksirao.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svakako ne zaboravljamo da je Francuska bombarodvala Srbiju zajendo sa još 18 zemalja i da smo mi pre nepune dve dekade patili zbog nekih besmislenih političkih odluka. Čini mi se da je pronađena nova energija, novi način da se neko tradicionalno savezništvo i partnerstvo, to neko bratstvo po oružju na neki način obnovi, da probamo da resetujemo ono što je bilo do sada i da napravimo nešto što bi moglo da bude ulog za budućnost – rekao je Stojaković.

Kako je dodao, samo Evropljani i Evropa mogu da donesu pravedno rešenje za kosovsko pitanje.

- Niko ne može biti zainteresovaniji osim Evropljanja za rešenje gorućeg pitanja na našem kontinentu. Svako rešenje koje ne bi bilo izvorno iz Evrope bi bilo žarište neke nove krize – podvukao je Stojaković.

Prema njegovoj oceni, približeni su stavovi koliko god bili dijametralno suprotni, jer je Francuska priznala Kosovo i dolazi se do neke linije u kojoj bi moglo da se napravi neko istorijsko rešenje za naš region.

#Francuska

#Srbija

'