AKTUELNO

Imenovanje specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine moglo bi da odloži rešavanje kosovskog problema, smatraju sagovornici Pinka, ali istovremeno napominju da je dobro da je reč o čoveku iz Španije jer se ta zemlja protiv bilo kakve vrste separatizma.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ističe da je Španija uglavnom potcenjana u institucijama EU i to je jedan fenomen koji je teško objašnjiv budući na njenu snagu i veličinu i ekonomsku snagu i uticaj u svetu.

- Kao da je mnogo i to što im se da – naveo je Miletić i dodao da su ministru spoljnih poslova Španije Žozepu Borelu date određene nadležnosti, pa mu je rečeno nemoj se baviti time daj da izaberemo nekog novog.

Miletić je uveren da će se Borel izboriti da imenuje tog izaslanika, a ne da mu nametnu nekoga sa strane ko će voditi svoju politiku.

- Španija je vrlo egzaktno protiv bilo kakvog separatizma u EU, jer ima svoje probleme, a ne zato što voli Srbiju, ali se pokazalo da je njihova saradnja sa Srbijom vrlo korektna i da se pokazala kao odlična u više dimenzija.

- Ono što dogovorimo sa Špancima, mi uvek realizujemo. To je dobra vest – naveo je Miletić.

Reditelj Ljubiša Ristić smatra da takvi potezi i toliko broj izaslanika i specijalaca iz različitih zemalja samo odlaže bilo kakav dogovor.

- Dok se oni dogovore među sobom, dok se cela ta stvar sklopi, moraju da prođu jedni izbori, pa drugi izbori… – naveo je Ristić koji smatra da pitanje Kosova može da se reši tek kada uđemo u EU i da ništa

On je dodao da mi ništa drugo specijalnim izaslanicima ne treba da govorimo – osim da se pitanje Kosova reši kada uđemo u EU.

- Pošto oni neće da nas puste u EU, bojim se da nema rešenja za Kosovo – naveo je Ristić.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Dema Beriša ukazuje da specijalni izaslanici različitih zemalja prvo moraju da usklade svoje zahteve i svoju politiku što je nemoguće.

- Amerika da je htela da reši ovo pitanje mogla je, nisu joj potrebni nikakvi savetnici. Nije ideja da Evropa reši problem, već samo sa stagnira u rešavanju. Bez uključivanja Rusije, specijalnog izaslanika ovo pitanje se sigurno ne može rešiti - naveo je Beriša.

Kako je ocenio, ovo što sada imamo je odugovlačenje.

#EU

'