AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink smatraju da je odluka prištinskih vlasti o podizanju takse na 100 odsto za proizvode Srbije pokušaj ekonomskog iscrpljivanja stanovništva na KiM, ali i deo naše privrede i predstavlja veliku opasnost za mir i stabilnost.

Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić je gostujući na Pinku ocenio da se ovaj potez Prištine ima velike posledice pre svega po Srbe koji žive na KiM jer je srušen jedan ekonomski princip.

Vučelić je rekao da je komplikovano racionalizovati i naći smisao u ponašanju Prištine, nakon ovog skandaloznog , divljeg i racionalnog poteza, poteza bez presedana.

- To je etničko čišćenje, to je ekonomsko iscrpljivanje stanovništva, kao i dela privrede u Srbiji, koja tamo izvozi, ali i firmi sa stranim kapitalom - zaključio je Vučelić napomenuvši da se vidi kontinuirani pokušaj stranih sila da destabilizuju Balkan.

Oni bi, dodao je, da izazovu neki minimalni rat, ali se plaše da ga ne mogu lokalizovati, jer uvek iz balkanskih ratova i konlikta proistekne pad nekih velikih imperija i to njih koči. Vučić je pohvalio raciobnalno uzdržano ponašanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Novinar "Politike" Aleksandar Apostolovski takođe smatra da je teško racionalno analizirati iracionalne poteze.

- Potpuno je neshvatljivo da se u skladu, makar sa deklarativnim zalaganjem za poštovanjem evropskih vrednosti, donose anticivilzacijske i krajnje antievropske mere. Urušava se ne samo CEFTA sporazum, već i sporazum o pridruživanju EU -rekao je Apostolovski.

Prema njegovim rečima, bitno je da Srbija nikako ne uzvrati kontramerama i time doda benzin na vatru, jer je Balkan uvek bio iskra koja može da se po potrebi razgori.

- Mi bi mogli da sprečimo transport njihove robe preko Srbije kada bi hteli i na taj način znatno poskupimo njihovu robu. Međutim, vlasti u Beogradu su godinama istrenirane na provokacije koje dolaze iz Prištine i više nismo skloni kao neki klinci da je “primamo” na njihove provokacije. Čini mi se da smo, nakon ovih poteza Prištine, stekli jedan moralni i politički kapital. Sada su stvari pred međunarodnom zajednicom ogoljene - naveo je Apostolovski.

On je, međutim, mišljenja da Haradinaj i Tači neće baš da zadrhte od straha pred zahtevom Mogerinijeve, ali da i verbalna osuda pokazuje da su stvari isterane na čistinu.

- Ovo jeste opasno za mir i stabilnost i za eventualni napad na Srbe, ali istovremno pokazjuje ko se u odnosu Beograda i Prištine pokazuje racionalno - dodao je Apostolovski.

#Priština

'