AKTUELNO

Na pitanje čija je uloga bila ključna u rasparčavanju bivše države SFRJ, i šta bi bilo da su bivša Jugoslavija i veliki etnički socijalistički eksperiment preživeli, i šta se desilo sa velikom Jugoslovenskom narodnom armijom za Novo jutro pričali su bivši podpredsednik Vlade i bivši predsednik Vlade Srbije Nikola Šainović i šef specijalnog odeljenja Državne bezbednosti Božidar Spasić.

Kako Spasić kaže, Šainović je bio divan čovek i autoritet dok nje bio na funkciji, rekavši da je predsednik gledao raspad Jugoslavije kao predsednik sa pozicije Srbije, dok je, Spasić, kako sam za sebe kaže, gledao ispolja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada je počeo raspad Jugoslavije otvorena je akcija "Jedinstvo" gde je 250 agenata ide u celu zemlju, da se vidi šta se događa. I mene, koji sam se tukao sa Ustašama, pošalju u Mostar, gde me sačekao prijatelj koji mi je rekao da će me ubiti. Za 12 sati su mi minirali auto, a za 11 pucali u mene. Brže sa, se vratio u Beograd nego što sam došao - priča Spasić.

Kako objašnjava, Spasić je bio sa srpskim operativcima, i ono što ga je zabrinulo, bio je jedan dobrovoljac, i ono što ga je uplašilo je to, što je Mostarska strana na tu dobrovoljačku vojsku gledala kao neprijatelje.

Šainović priča da je u pitanju istorijski proces od samog formiranja Jugoslavije, i pitanje je da li su drugi narodi, misleći na Hrvate i Nemce, bili spremni da se trajno odreknu želje za sopstvenom državom.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su pokazali u momentu nastanka Jugoslavije. Kada se raspala Austrougarska, nastala je unitarna država, kralja su ubili, došao je Drugi svetski rat, Vatikan i Berlin su podržali nastanak države Hrvatske, tako da, kada je Jugoslavija izašla iz rata, na osnovu sporazuma na Jalti, sa uticajem istoka i zapada, 50 odsto je ostao komunizam, 50 odsto Crvena armija.

Kako dodaje, Tito je to lepo iskoristio, sve dok su trajali uslovi sa Jalte.

Autor: