AKTUELNO

Zoran Anđelković, bivši šef Izvršnog veća KiM i Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, su za Novo jutro komentarisali provokacije koje svakodnevno stižu iz Prištine, ponašanje kosovske policije prema Srbima, koji su jučerašnji praznik Vidonvdan želeli da obeleže na Gazimestanu .

Kako Beriša komentariše, izgleda da je zabranjeno čestitati svaki srpski praznik, jer je voleti Srbiju, prema nekima zabranjena tema i greh.

- Kosovska policijska služba je na prilazima, legitimisala sve građane iz centralne Srbije koji su ušli na KiM, i ometala da odu tamo gde su trebali da stignu - objasnio je Beriša.

Kako podvlači, oni su delimično zabranili odlazak Srba, uhapsili su čak i Srbina iz Crne Gore jer je branio monahinju.

- Ovaj praznik, je događaj koji je vezan za srpski narod, a nekoliko godina unazad, a posebno ove godine, sve ono što nosi državno obeležje je na Kosovu postalo provokativno - ističe Beriša.

Foto: TV Pink Printscreen

- Greh gospođe Gašić je taj što je radila u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Šta je mogla jedna činovnica u Đakovici da zgreši? Zgrešila je, jer je Srpkinja - podsetio je Beriša.

Beriša dodaje da će Aljbin Kurti nastaviti ovim tempom, Pronalazeći načine da kada god ima priliku, isprovocira Srbe i Srbiju.

Anđelković jučerašnji dan ističe kao veličanstven, kako za Kruševac, Kragujevac, naročito za Gračanicu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Treba da dozvolimo da svako obeležava svoje datume. Srbi imaju razloga da slave, i siguran sam da ovo ubuduće neće moći da se sprečava, pravaliće se provokacije, ali dolaziće više ljudi, i onda neće biti kao ranije - dodao je Anđelković.

Anđelković dodaje da je dosta godina živeo na Kosovu, gde je istakao stalnu prisutnost političke želje i cilja da se sve ruinira na KiM.

- Ovo sada što se dešava oko Mini Šengena, otvaranja proteka robe, kapitala, da na Gazimestan mogu svi da dođu, da Albanci profitiraju, prodaju sokove, sendviče, nikoga nije briga od koga će da kupi sok... - ističe Anđelković, pa dodaje:

- Ali, ima jedna sitnica, kako će se održati proces sa čovekom iz Podgorice. Oni su molili da se smire strasti, a čovek ništa nije uradio, samo je rekao da ne maltretiraju monahinju. Priznali su Kosovo, usvojili su rezoluciju, šalju vakcine, i šta već... Da vidimo kako će sada da se reaguje, a to je taj dvojni aršin koji pravi brojne posledice, koje mi moramo da ispravljamo - priča Anđelković.

Autor: