AKTUELNO

Bivši potpredsednik Vlade Srbije i šef koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović reagujući na skandaloznu izjavu istoričara Jusufa Budžovija da je SPC prisvojila hrišćansko nasleđe Kosova jer su do 1913. godine Albanci bili vladike, rekao da su te vrste provokacija nastavak nečega što se radi permanentno i da se to inteviziralo od 1999. godine pa na dalje.

- Te provokacije nisu stihijske, već planske. Imaju određene faze u kojima vrše te medijske spinove i zato naši mediji i naša javnost treba da bude veoma oprezna i da se ne 'peca' na te provokacije i spinove - rekao je Čović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Osvrnuo se i na upokojenje mitropolita Amfilohija i naglasio važnost SPC.

- Zašto toliki napadi godinama unazad na Srpsku pravoslavnu crkvu? Iz prostog razloga jer je to institucija, koja objedinjuje kompletno srpsko nacionalno biće kroz veru, tradiciju. Ona je izdržala sve te napada i ostala je jednstvena - istakao je Čović.

Kaže da je i na KiM pokušaj napada na SPC i da to traje već godinama uništavanjem naših verskih objekata, kao i "zatiranjem naše kulture i vere".

- Oni koji vam kopaju groblja i ruše i uništavaju groblja, žele da vas satru kao da nismo nikada postojali na tim prostorima - rekao je on i dodao da je važno shvatiti da je SPC od izuzetnog značaja za jednistvo i objedinjavanje kompletnog srpskog nacionalnog korpusa, koji je na prostorima Zapadnog Balkana veoma ugrožen.

- Oni bi bili najsretniji kada bi Dečane, Gračanicu, uzeli ka sebi - rekao je Čović, naglasivši da se na taj način uniptavaju potpuno koreni jednog naroda, u ovom slučaju srpskog i da to ne sme da se desi, jer je to gore čak i od NATO agresije.

#SPC

#kosovski Albanci

#provokacije