AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za NOVO JUTRO TV PINK da je izvinjenje češkog predsednika Miloša Zemena za bombardovanje SRJ 1999. godine častan gest, koji treba da upute sve zemlje koje su učestvovale u bombardovanju.

"Jedno ovakvo izvinjenje časno je da upute sve zemlje koje su bombardovale. To treba da urade od generalnog sekretara NATO, visokog predstavnika EU, pa do SAD, Velike Britanije, Francuske i ostalih", rekao je Dačić.

On je naveo da ne priča o tome da li bi oni trebalo time da aboliraju tadašnje vlasti u Srbiji za nešto za što su ih oni optuživali, nego o izvinjenju narodu Srbije.

"Krajnji rok za završetak međustranačkog dijaloga koji ima za cilj da poboljša izborne uslove, jeste šest meseci pre izbora", izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da je to dogovoreno na jučerašnjem prvom sastanku radne grupe bez prisustva stranaca, koji je, kako je ocenio, protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi.

Dačić kaže da je razgovarano o nekoliko tema koje će se sledećeg utorka produbiti, kada se, kaže, mogu očekivati i prve odluke po pitanju sređivanja biračkog spiska.

Foto: TV Pink Printscreen

Poručio je da će se na tim sastancima voditi dijalog o unapređenju izbornog procesa, prijavljivanju izbornih lista i kandidata, kontrole izbornog procesa, ali i o medijima, finansiranju kampanje.

"Dogovor je da probamo da se usaglasimo do krajnjeg roka, koji je šest meseci pre izbora. Cilj je da se obezbedi da svi učestvuju na izborima i što se tiče ove trase dijaloga ona ide veoma dobro", rekao je Dačić.

Radnu grupu čini 10 članova, tri iz vlasti i sedam iz opozicije.
Jučerašnjem sastanku prisustvovali su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, funkcioneri SNS Aleksandar Martinović i Dejan Đurđević, a iz opozicije predsednik DSS Miloš Jovanović, predsednik POKS Žika Gojković, predstavnica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, lider Dveri Boško Obradović, predsednik DJB Saša Radulović i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

#Ivica Dačić