AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za češki Parlamentnji listi rekao je da ne očekuje da će se NATO ikada zvanično direktno izviniti za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine i da je konstanta politike SAD da nastavi da traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

- Oni će stalno govoriti kako su uradili najbolju moguću stvar i da su samo hteli da spreče humanitarnu katastrofu. Ako u tome ima istine, moram da postavim pitanje da li je ubijanje hiljada ljudi, posebno 72 srpske dece bila samo 'kolateralna šteta' ili šta je to bilo? Ne verujem ni u kakvo zvanično institucionalno izvinjenje od strane NATO", kazao je Vučić u intervjuu koji danas objavio češki portal Parlamentnji listi.

Vučić je izjavio da je izvinjenje predsednika Zemana za to što nije našao hrabrosti da kao premijer Češke 1999. odbije bombardovanje, nego je NATO koji odlučuje konsenzusom dobio saglasnost češke vlade, kako je rekao "melem na ranu srpskog naroda" i da će ući u srpske udžbenike istorije.

- Ako me pitate da li je Miloš Zeman poslednji predsednik koji je to uradio, ne mislim to. Jeste prvi, ali nije poslednji - kazao je Vučić.

Srpski predsednik je rekao da ne očekuje promene u odnosu prema Srbiji i Kosovu posle dolaska administracije američkog predsednika Džoa Bajdena.

Foto: Pink.rs

- Amerika je priznala Kosovo i ne želi da odustane od tog pravca. Razumljivo, SAD će nastaviti sa pritiskom na Srbiju, ili ne bi trebalo da govorim o pritisku već o zahtevu, da priznamo nezavisnost Kosova. Ali to je u američkoj spoljnoj politici kategorija koja se ne menja i u odnosu prema nama ne očekujem nikakve promene - kazao je Vučić.

Vučić je naglasio da je Beograd otvorena za dijalog sa Prištinom i da želi kompromisno rešenje, ali da nije optimista, jer druga strana nije zainteresovana za dijalog.

- Ukoliko je njihova namera da čekaju da neko izvrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i još uz to da okrivljuju Srbiju za genocid i ne znam šta još onda nisam optimista. Sve to govori da druga strana nije zainteresovana za dijalog. Ne znam da li ćemo uspešno doći do kompromisnog rešenja i u ovom trenutku to ne vidim sa optimizmom. Ali nadu da ćemo jednom do toga doći, nju imam - rekao je Vučić.

Novinar se prisetio posete Madlen Olbrajt Češkoj pre nekoliko godina koja je na pitanje o bombardovanju, kako je rekao, da je tada odgovorila u smislu da su to morali učiniti da bi spasili živote...

- Uvek pronađu „razloge“ da se brane, ali to je jednostran pristup. Takođe poštujem ljude sa kojima ne moram da se slažem, ali ovo je vrlo, vrlo jednostran pristup i, pre svega, nije istina. To je sve što mogu da kažem - rekao je Vučić.

PREDSEDNIK SRBIJE POKAZAO KOLIKO POZNAJE PRAG I ČEŠKU

Vučića su u intervju takođe pitali da li je prvi put u Pragu ili ga poznaje?

- Prvi put u životu? Ne! Bio sam u Pragu šest, sedam puta. Bio sam ovde i na fudbalskoj utakmici Slavije i Crvene zvezde, tada je Slavija pobedila 3:0. Bio sam ovde sa sinom. Ovde sam bio mnogo puta i mislim da sam dobro upućen u centar Praga. Od Vaclavskog trga, preko Starog gradskog trga, Jozefova, Hradčana i drugih mesta.

- U prošlosti sam bio u katedrali Svetog Vida, ali nije mi se učinila tako velikom i monumentalnom kao sada. Možda smo tada prošli kroz drugi ulaz ili se ne sećam toliko toga, ali u utorak je hram izgledao veći, monumentalniji i lepši nego ikad. Ali znam ne samo Prag, bio sam u Ostravi, Brnu i Karlovim Varima. Bio sam na fudbalu u Ostravi, Banik je igrao sa našom zvezdom Crvene 1981. godine, Banik je pobedio 3:1 - prisetio se predsednik Srbije.

Na konstatciju novinara da je u Češkoj kao kod kuće, Vučić je rekao da voli Češku.

- Dakle, da bih bio precizniji za sve vaše građane, volim Češku i Moravsku - rekao je Vučić.

SRBIJA I ČEŠKA UDVOSTRUČILE TRGOVINU U POSLEDNJIH NEKOLIKO GODINA

Novinar je istakoa da Češka i Srbija imaju bliske veze u brojnim oblastima, uključujući istoriju, kulturu i poslovne odnose, kao i mnoge povezane češko-srpske porodice i upitao predsednika Vučića gde vidi druge mogućnosti za razvoj naših odnosa? Ima li više prostora za uzajamno ulaganje?

- Srbija i Češka su udvostručile trgovinu u poslednjih nekoliko godina... Češka je stigla sa četrnaestog na deseto mesto našeg stranog poslovnog partnera. Nije lako kada je Nemačka na prvom mestu, Italija je na drugom mestu, Rusija, Bosna i Hercegovina prirodno zaostaju za Republikom Srpskom, a Kina na trećem, četvrtom i petom mestu. Češka se sve više približava i moguće je da će sledeći put kada budemo razgovarali vaša zemlja biti na osmom ili sedmom mestu. Naša međusobna saradnja se ubrzava, dolazi sve više čeških investitora, što me raduje i pozivam i ostale češke investitore da u većem broju i hrabrije dođu na srpsko tržište u svim oblastima, od nekretnina, infrastrukture, transporta, rudarstva, energetike i sve ostalo.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

ŠVEDSKI STO U SRBIJI

Na konstataciju da je Srbija od početka prednjačila u borbi protiv COVID-a i, pre svega, u brzini vakcinacije da građani mogu slobodno da izaberu vakcinu koju žele, a da je život u Srbiji počeo da se normalizuje mnogo ranije nego u ostatku Evrope, Vučić je rekao da, i dalje imamo na raspolaganju četiri vrste vakcina.

- Mi to nazivamo švedskim stolom, svako ima pravo da slobodno bira da li želi Fajzer, AstraZeneka, Sputnik V ili kineski Sinofarm. Svako može da bira koju vakcinu koju želi. Pored toga, imamo više nego dovoljno vakcina i jedini problem je što ne žele svi da se vakcinišu, tako da lako možemo vakcinisati ljude iz susednih zemalja i druge strance - rekao je Vučić.

A na pitanje kako je uspeo da na vreme dogovori dovoljno vakcina, Vučić je rekao:

- Velika većina evropskih zemalja, čak i onih izvan EU, nije uspela. Naš položaj je bio malo lakši u ovom pitanju. Ne mogu da kažem da je između zemalja u našem regionu lakše, ali sigurno lakše nego u slučaju država članica Evropske unije. Nismo imali političkih granica, ovo pitanje smo doživljavali čisto kao borbu protiv infekcija, protiv bolesti i zdravlja za nas nije geopolitičko pitanje. Bila je samo jedna stvar spasiti živote naših ljudi i brinuti se o njihovom zdravlju. Zbog toga smo vakcine tražili na sve moguće i dostupne načine. Počeli smo da vakcinišemo sa Fajzerom 24. decembra i obezbedili smo ga na vreme bilateralnim sporazumom direktno sa Fajzerom, nije uspelo iz nekih drugih programa kao što je Kovaks itd. Drugo, dobili smo kineski Sinofarm, zatim Sputnik V i na kraju AstraZeneka vakcinu. To nas je koštalo puno truda i rada, ali ponavljam da nam je čitav proces bio lakši jer zdravlje i vakcine nismo doživljavali kao političko pitanje, već kao zdravstveno pitanje. Od početka, naš prioritet je bio da svi naši građani imaju priliku da zaštite zdravlje sebe i svojih porodica i voljenih.

Novinar se interesovalo i za ruska vakcinu koja će se proizvoditi direktno u Srbiji, a Vučić mu je rekao da naše institucije rade na tome.

- Čitav proces je u fazi intenzivnih priprema i sve postepeno započinje. Bavimo se poslednjim detaljima, dokumentacijom i neophodnim pripremama za proizvodnju koja uskoro počinje. Gradimo specijalnu fabriku zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Narodnom Republikom Kinom za proizvodnju kineske vakcine, ali i drugih vakcina. To je oblik saradnje između tri zemlje, tako da Abu Dabi, Peking i Beograd rade zajedno i nadamo se da ćemo u budućnosti pružiti više kapaciteta, bilo za dalji razvoj koronavirusa, njegove mutacije ili bilo šta drugo. Obezbedićemo mogućnost bržeg odgovora na moguće epidemije ne samo za Srbiju, već i za celu regiju u kojoj živimo - istakao je Vučić.

Na pitanje, da li može da kaže da neke evropske države igraju političke igre u slučaju vakcina i da za njih na prvom mestu nije borba protiv zaštite i spašavanja, već geopolitika?, Vučić je rekao da ne želi da kaže ili komentariše tako nešto.

- Evropska unija je velika sila, 450 miliona ljudi, a mi smo mali protiv nje. Bila je naša dužnost da se brinemo o sebi i uspeli smo. Zahvalan sam EU na bilo kakvoj pomoći. Neka stanovnici zemalja Evropske unije procene da li su zadovoljni ili ne - rekao je predsednik Srbije.

Na komentar da Srbija ima veoma dobre odnose sa Rusijom i Kinom, koje Vučić i dalje razvija i da su čak i kineski lekari priskočili u pomoć na početku epidemije prošle godine, predsednik je rekao da su nam kineski lekari mnogo pomogli, jer nismo imali iskustva sa ovom bolešću i da je to bilo nešto novo.

- Kineski lekari su obučavali naše ljude, pomagali su nam zajedno sa Pekinškim institutom da izgradimo laboratoriju za PCR testove, tako da smo imali relativno veliki kapacitet za izvođenje testova, mada još uvek nisam u potpunosti zadovoljan. Sada želimo da izgradimo pogon za proizvodnju PCR testova tako da ne moramo da ih uvozimo. To radimo zajedno sa našim kineskim prijateljima koji su sa nama podelili svoja iskustva. Zahvaljujući svemu tome, konačno smo uspeli da razvoj epidemije stavimo pod kontrolu, ali nikada ne možete reći da je bila u potpunosti pod kontrolom, sa šest i po hiljada mrtvih do danas. To je manje od broja stanovnika u poređenju sa većinom evropskih zemalja, ali je ipak puno - rekao je Vučić.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

ODNOS SA KINOM NEĆEMO UNIŠTAVATI, JER JE TO NEKOM U INTERESU

Na pitanje o saradnji sa Kinom, jer mnoge zemlje, kako kaže novinar, ali i mnogi političari u Češkoj upozoravaju na Kinu i plaše se saradnje sa njom, Vučić je rekao da nema problema sa tim, ali da postoji jedna stvar.

- Takođe smo deo evropskog kontinenta i pripadamo Evropi. Nije li slučajno u Evropi pre mnogo godina tvrđeno da je tržišna ekonomija najveća vrednost? A sada kada neko ne voli tržišnu ekonomiju, više ga nije briga. Ne možemo menjati principe u zavisnosti od toga da li smo bolji u nečemu od nekoga drugog ili ne .Moram da kažem da je Srbija na evropskom putu i ​​želi da bude članica Evropske unije, ali istovremeno imamo vrlo dobre odnose sa Kinom i nećemo ih uništavati jer je to u nečijem interesu. Daću vam dva primera. U Srbiji imamo železaru koju su nam Amerikanci vratili nakon što su stvorili gubitke i zapretili su da će 5.200 ljudi ostati bez posla. Kinezi su železaru uzeli pod svoje, a danas ona odlično funkcioniše uprkos svim regulatornim merama za uvoz čelika u Evropsku uniju.

- Zahvaljujući ovome, Kinezi održavaju ne samo socijalni mir, već i ekonomsku moć Smedereva i celog ovog dela Srbije. Drugi primer je rudnik bakra u Boru. Niko osim Kineza nije pokazao interesovanje. U Evropi su nam rekli da pripremimo tender i prijavili su se samo Rusi i Kinezi. Pa, pobedili su Kinezi - rekao je Vučić i dodao:

- Dakle, mislim da nemamo nikakvih loših iskustava sa Kinom. Možda ih neko ima, ali mi nemamo loše iskustvo. Državni dug naše države držimo pod kontrolom ispod 60 procenata BDP-a, što je bolje od mnogih zemalja EU, i ne vidim problem sa tim. Iznad svega, nije pošteno da se neko krivi Srbiju za dobre odnose sa Kinom i da ima sto, dvesta petsto puta veću trgovinu sa Kinom nego mi. Žao mi je, ali ovo nije fer. Neki možda misle da smo glupi, ali nismo ludi i možemo da sudimo o brojevima. Daju nam moralne lekcije, sami imaju sto puta veću trgovinu sa Kinom, ali im istovremeno smeta saradnja Srbije sa Kinom. Ali im ne smeta što imaju saradnju 500 puta veću. Tako ćemo nastaviti našu uspešnu politiku, mi smo na evropskom putu, ali moramo da vodimo računa o sebi, svojim građanima i njihovom životnom standardu.

#Aleksandar Vučić

#Intervju

#Parlamentnji listi

#Češka