AKTUELNO

U Minhenu će biti potpisana izjava o namerama za obnovu želelezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenjuje da je danas važan dan za povezanost glavnog grada Srbije i najvećeg grada u južnoj srpskoj pokrajini.

- Kada se to jednog dana realizuje doći će do obnove železničke pruge između Prištine, Podujeva i Merdara i dalje prema Nišu. Kada ta pruga bude obnovljena, teretni saobraćaj, odnosno roba iz centralne Srbije, moći će mnogo brže da dolazi na KiM, kao i putnici - rekao je Đurić.

Istovremeno, kako je ocenio, Beograd i Priština će biti mnogo bolje povezani.

Đurić je kazao da se prilikom dogovaranja dokumenta vodilo računa da interesi Beograda budu maksimalno zaštićeni, da sve bude u skladu sa Ustavom, a da privreda može da ima korist, kao što imaju i od dogovora oko avio-linije.

- Mislim da naša privreda može da ima korist od toga, kao što smatram da od avio-linije koja je u načelu dogovorena možemo da imamo korist u budućnosti - rekao je Đurić.

On je naglasio da je ovo sad pismo o namerama, a ne neki pravni formalni akt.

- To je izraz političke volje da se ta linija ustanovi, a u narednom periodu očekuje nas rad na njenom uspostavljanju - poručio je Đurić dodajući da su Železnice Srbije, nadležno ministarsvo i Vlada Srbije spremni da na tome rada.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Govoreći o Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Đurić ističe da se delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, trudi da predstavi sagovornicima, kakvo je stanje i sa čime se suočavaju Srbi na KiM, kao i kakvi su izazovi, kao što je zabrana prelaska administrativne linije srpskih košarkaških timova.

- Mi se trudimo da našim sagovornicima predstavimo pravni, politički i moralni aspekt sitacije. Zadovoljan sam dosadašnjim razgovorima iako nisu laki, već naprotiv veoma teški. Mislim da je veoma važno da čuju konkretne argumente Srba izražene u brojkama koji govore o količini napada - dodao je on.

Predsednik Vučić juče je imao razgovor sa izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, a Đurić ocenjuje da je veoma značajno što je sa tog razgovora otišla jasna poruka da takse moraju da budu ukinite, i da ne treba da budu zamenjene novim merama, koje bi imali cilj pritiska na Srbe na KiM.

- Ovde smo razgovarali velikim delom o komercijalnim pitanjima, kao što je bolje povezivanje, kako naša roba brže da stiže na KiM, ako takse budu ukinute - objasnio je Đurić, dodajući da bi posle dve decenije imali ponovo železnički saobraćaj između Beograda i Prištine.

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

'