AKTUELNO

Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa između vlada Francuske i Srbije i Grada Beograda potpisana je danas u Palati Srbija.

Izjavu, kojom se potvrđuje da je Francuska strateški partner za realizaciju tog izuzetno važnog projekta, potpisali su ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Beogradski metro je prepoznat kao prioritetni infrastrukturni projekat za obe vlade, a potpisivanjem Izjave o namerama potvrđena je volja da se nastavi saradnja sa francuskim kompanijama, kao i da će biti nastavljeni razgovori o mogućnostima zaključivanja međuvladinog sporazuma, koji će se prevashodno odnositi na finansiranje francuskog dela prve faze projekta, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji potpisan je sa Vladom Republike Francuske još 2011. godine, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine. Tim sporazumima predviđeno je posebno finansiranje u vidu donacije Vlade Francuske i realizacija prethodnih studija izvodljivosti, koje je francusko inženjersko-projektantsko preduzeće dostavilo u maju ove godine.

Prethodno je održan sastanak sa predstavnicima francuskih kompanija "Eis" i "Alstom", a sastanku su pored ministra Malog prisustvovali ministarka Mihajlović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, navedeno je u saopštenju.

#Metro

#Siniša Mali

'