AKTUELNO

O izjavi Ramuša Haradinaja i pretnjama Albanaca, situaciji u južnoj pokrajini nakon rušenja kosovske vlade, ali i budućnosti pregovora Beograda i Prištine, za Jutarnji program TV Pink govorio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Skandalozna izjava Lidera Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, da će, ako postane premijer, a Srbija ne izbriše Kosovo iz svog ustava, on trećinu teritorije Srbije prisvojiti Kosovu, izazvala je burne reakcije srpskih političara.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM smatra da, kada se govori o tim izjavama, treba istaći da su to izuzetno teške reči, te da Albanci seju nacionalnu mržnju, povećavaju tenzije i šire strah.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija ne treba da se plaši zločinaca koji danas glume političare. Naši građani na KiM treba da znaju da cela Srbija stoji iza njih - rekao je Đurić za TV Pink.

Srbija je, kako je dodao, jako glasna, iako međunarodna zajednica ćuti. U prethodnih nekoliko dana pojedini političari istakli su da ne sme biti prekrajanja granica na Balkanu.

- Izbori ne smeju da se pretvore u opšti politički cirkus, gde bi Srbi bili meta separatističkih tenzija. Na teritoriju KiM mesecima se ne dozvoljava unos najbanalnijih stvari kao što su knjige za decu. Ometa se rad pošto. Želim da istaknem da postoji istinski loša namera prema našim ljudima dole - rekao je Đurić.

On je podsetio da je Vilijam Voker priznao da je njegov koncept zapravo koncept "Velike Albanije" koja je u svom korenu fašistička država.

- Dobro je jer smo ovu izjavu rasvetlili, da je Voker svojim izveštajima dao izgovor za agresiju na našu zemlju u kojoj je poginulo hiljade ljudi. Raskrinkavajući njega, udaramo ka višim ciljevima - poručio je Đurić.

Foto: TV Pink Printscreen

Na KiM je u toku borba klanova koji su zamaskirani nazivima političkih partija, smatra Đurić, ali za Srbiju je važno da njen narod na izborima nastupi organizovano, jer bi od Srpske liste moglo da zavisi formiranje buduće pokrajinske vlade.

- Srpsku listu podržaće svih 10 gradonačelnike na KiM i sve predstavnike koji sarađuju sa Beogradom. Tu vezu je bitno da očuvamo. Srpska lista je oličenje veze Srba na KiM i Beograda - smatra Đurić.

#Albanija

#Kosovo

#Marko Đurić

#Ramuš Haradinaj

'