AKTUELNO

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, smatra da je Srbija spremna da odgovori ukoliko dođe do terorističkog napada na KiM.

- Verujem da je država spremna da odgovori. Nisam za rat, ali se uopšte ne bih libio da u tom slučaju uđem sa vojskom i zaštitim narod – rekao je Čović gostujući u emisiji „Novo jutro“.

On je ocenio da problem nisu samo takse koje je za proizvode uvela Priština koje su rasistički potrez, istakavši da albanska strana nije sprovela ništa što je dogovoreno tokom dijaloga u Briselu.

- Njihov manir je od 2001. godine da sve što se dogovori, a moderator, medijator I grant je EU, Srbija sprovede, a oni ništa. Srpski političari pred svojim narodom ispadnu, na neki način, neozbiljni – rekao je Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, na Kosovu i Metohiji se sprovodi teror koji je prisutan kroz kriminal i stalno spinovanje. Čović je podestio da komandanti OVK uskoro odlaze u Hag.

- Videćmo da li će to biti prvao pravosuđe, ili ono političko licemerno pravosuđe jer je evidentno da su dole počinjeni opasni zločini nad Srbima. To je nešto što ne pamti 20. vek - otimali su ljude, imali zarobljenike i koristili ih da sa njih skidaju organe I nakon toga ih prodaju – dodao je on, napomenuvši da su pojedini komandanti OVK pobegli.

Nebojša Čović, koji je i predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda, osvrnuo se i poruke makedonskog premijera Zorana Zaeva ocenivši da je bilo očekivano da podrži Edja Ramu kada njegova vlast u Makedoniji zavisi od velikog broja albanskih poslanika.

- Ono što oni ne sagledavaju jeste da albanski predstavnici u Makedoniji imaju stalni zahtev federalizacije Makedonije i to je nešto što dolazi. Ne sagledava se još jedna zamka. Ako Srbija ne prizna, a neće priznati nezavisno Kosovo, onda je koncept da preko povezivanja sa Albanijom, odnosno aneksije opet dobijete nezavisnu državu Kosovo koja će biti prisutna u UN. To je scenario koji vodi stvaranju Velike Albanije. Mislim da to Amerikanci shvataju, ali imaju druge prioritete – dodao je Čović.

#Nebojša Čović

'