AKTUELNO

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM, ocenio je da su poslednje izjave zapadnih zvaničnika licemerne.

Naime, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Metju Palmer izjavio je da Rusiji odgovara nesređeno stanje na Zapadnom Balkanu, a ambasadoru amerike Kajlu Skotu zasmetao je general Lazarević.

- Većina izjava su najblaže rečeno licemerne i sramotne, zato što je Srbija izašla sa parodom, a to predstavljaju kao zveckanje oružjem, dok sa druge strane imamo formiranje nekakve kosovske vojske, gde su prekršene sve međunarodne norme, Rezolucija 1244 i ono što oni nazivaju ustavom, i to je čak prekršeno i to pokazuje vrhunac licemerja – naveo je Čović za Novo jutro TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, prozvali su generala Lazarevića, sa kojim je lično radio dok su čistili ekstremističke i terorističke grupe na prostoru Preševa, Bujanovca i Medveđe, i dodao da je taj čovek odslušio svoju kaznu.

- Gospodin Skot izgleda živi u srednjem veku, šta treba da se žigoše general Lazarević? On je slobodan građanin koji je odslužio svoju kaznu. Skot se ni jednog trenutka nije okrenuo i pogledao Haradinaja koji je krvnik, a nije osuđen jer su pobili sve svedoke. To licemerje je opasno i Srbija ne sme da naseda na provokacije – smatra Čović.

Dragomir Anđelković, analitičar, rekao je da je Palmerova teza da Rusija destabiliše region u koliziji sa ruskim interesom, jer je njima zbog gasovoda potrebna stabilnost.

- Palmer ne odražava stav Bele kuće, on je produkt Duboke države koja u velikoj meri utiče na balkansku politiku. On je čovek devedesetih i njegove misli i reči su u kontinuitetu sa tim godinama. Ako se osvrnemo na ono što je rekao, to je prepuno nelogičnosti – smatra Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, to da zapadni centri dele zajedničko mišljenje i da nema podela je, kako kaže, smešno.

- Pogledajmo samu Ameriku, one koji dominiraju u Kongresu i Trampa. Zapad je promenio stav prema nama i Palmer je deo prošlosti – kazao je Anđelković.

Vlade Radulović, vojni analitičar, smatra da bi izjavu Metju Palmera trebalo pripisati njegovom stavu, ili stavu dela administracije koju on zastupa.

Foto: TvPink Printscreen

Radulović dodaje da bi NATO želeo da Srbija bude njihova članica, ali i da oni oficijelno podržavaju politiku vojne neutralnosti Srbije.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Nebojša Čović

'