AKTUELNO

Bivši šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović ocenio je da Albanci sa Kosova ne biraju sredstva i stalno pronalaze načine da dodatno provociraju i da pritiskaju.

- Najnovije mere sa dokumentima Kosova predstavljaju na neki način pokušaj da se smanji ili potpuno marginalizuje uticaj Beograda, a bez Beograda Srbi bi teško opstali na prostoru KiM i uopšte ne znam kako će tehnički sve to da se sprovede. Njih ima više na biračkom spsiku, nego po popisu – ukazao je Čović.

On je istakao da se pristisak nastavlja na cepanje srpske nacionalne zajednice kako bi ona išla u više kolona i time se marginalizovala.

- To je nastavak unapred osmišljenog scenarija. Sve to ide u prilog “jastrebovima”, strukturi koju predvodi Haradinaj i Aljbin Kurti. Mislim da će najveći gubitnik na tim izborima biti Hašim Tači – dodao je Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša Amerikanci su znali šta rade od početka.

- Oni su pokušali da utiču na te liste…Ne očekujem da će moći oprati Haradinaja. Mnogo je učesnika rata na tim listama. Amerikanci su četiri ključne liste doveli na dva procenta međusobno, tako da će biti zanimljivo videti ko će formirati većinu – rekao je Beriša. Kada pretimo njihovu predizbornu kampanju, primećuje se doza meke varjante.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da će Srpska lista biti jedinstvena kao i do sada – naveo je Beriša i dodao je prištinska vlast tražila način da se umanji značaj 10 srpskih poslanika.

#Nebojša Čović

'