AKTUELNO

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, smatra da se upas ROSU-a mogao očekivati i da ovo nije prvi put.

- Mislim da se primenjuje slična tehnologija, samo što se biraju određeni termini. Sada je izabran termin dan nakon obraćanja predsednika Srbije u Skupštini. Mi ne znamo koja su lica uhapšena, a kada vidimo za šta se sumnjiče može da se diskutuje na temu borbe protiv kriminala – kaže Čović.

On dodaje da nedvosmislen način na koji se izvodi akcija.

- Tolika brutalnost, tolika teatralnost, ogromne snage koje predstavljaju prekomernu upotrebu sile imaju nešto drugo za cilj. To je da pokažu da Haradinaj, Tači i Veselji kontrolišu kompletno Kosovo i Metohiju, da tom ogromnom silom izazovu uznemirenost kod Srba – smatra Čović.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, sve što se dešava je u funkciji pokušaja zastrašivanja i daljeg etničkog čišćenja srpske nacionalne zajednice.

- Druga dimenzija je da Haradinaj ovim pokazuje da radi to što radi i šta mu se može?! Mislim da je to direktan udar na Srbiju i predsednika Vučića – kazao je Čović.

Saša Adamović, istoričar, ocenio je da je ovo što se dešava na severu Kosmeta više vojna nego policijska akcija.

Foto: TvPink Printscreen

- Važno je reći da Srbija nikakvu novu Oluju neće dozvoliti. Ne radi se o ratu, radi se o odbrani preostalih Srba na KiM i njihovoj zaštiti. Protiv siledžija najbolje uspeva primena sile – naglasio je Adamović.

Saša Milovanović, direktor dnevnog lista „Srpski telegraf“, ističe da je dejstvovanje ROSU-a takvo da se oni iživljavaju nad građanima.

Foto: TvPink Printscreen

- Kundacima lome srpske automobile, lome izloge, ugostiteljske objekte. Hapse svakog ko im nešto kaže. To je jedno zastrašivanje, teror, a lepo je smišljen trenutak kada će se to desetiti. Cilj nije nikakva borba protiv korupcije, jer stvarno je smešno da se protiv korupcije i šverca bore Haradinaj i Tači – kazao je Milovanović.

Kako kaže, suština je da se zastraše Srbi i da se pokaže da oni vladaju severom.

Pročitajte još: UŽIVO NA PINK.RS - UPAD ROSU NA SEVER KOSOVA (FOTO+VIDEO)! Vučić: Čuvaćemo mir po svaku cenu! Pripadnici ROSU nastavljaju ka Gazivodama!

#Kosovo i Metohija

#Nebojša Čović

'