AKTUELNO

Politički analitičar Branko Radun kaže da je pre izbora već bilo poznato da će SNS i predsednik Aleksandar Vučić odneti pobedu, jer, kako kaže, podrška građana jeste bila očigledna.

- Ovo je istorijska pobeda SNS, niko se nije nadao tim brojkama. Znali smo da neće bviti drugog kruga, ali niko nije očekivao tih 60 odsto. Napadali su i agencije da su na strani Vučića, ali eto, znamo da su projekcije bile 51, ili 52 odsto, što je i njih iznenadilo - rekao je Radun.

Kako je rekao, agencije i analitičari su govorili da će Ponoš imati ispod dvadeset odsto, što je, kako je Radun istakao, bilo najpribližnije prognozama.

Foto: TV Pink Printscreen

- Možemo da kažemo da su ljudi kao što su se bavili procenama otprilike rekli šta će se desiti, ali ja ne znam da li je iko prognozirao tih 60 odsto - dodao je on.

Novinar Marko Matić kaže da je ubedljiva pobeda SNS dokaz da je Aleksandar Vučić najveći politički autoritet.

Foto: TV Pink Printscreen

- Koliko je ukrajinska kriza preklopila kampanju? Ona je podstakla mnogo veću izlaznost, jer procene kažu da kada imate period neizvesnosti, to podstiče građane - naveo je Matić.

- Vučić je garant stabilnosti, i to je faktor koji je poboljšao njegov rezultat. Ovo je ono što je smernica za budućnost - rekao je.

Matić kaže, i da bi, u slučaju da nije rat u Ukrajini, SNS takođe odneo ubedljivu pobedu.

Autor: