AKTUELNO

Politički analitičar Branko Radun istakao je da izvinjenje češkog predsednika Miloša Zemana za NATO bombarodvanje Jugoslavije ruši propagandnu konstrukciju kako je to bila čista i pravdena akcija.

Radun je podsetio da je predsednik Češke Miloš Zeman prijatelj Srba i Srbije odavno i njegove izjave protiv priznanja takozvanog Kosova.

- Rekao je da će lobirati da Češka povuče prizanje iako znamo da je Češka unutar EU i NATO. On je otkrio da je Kosovo priznato mimo volje građana i skupštine, pod pritiskom centara moći. Ovo nije njegov prvi takav istup, ali izvinjenje kao ovo nismo do sada imali priliku da čujemo - rekao je Radun.

Kako je dodao, važno što je to predsednik jedne države koje je u NATO i u EU.

Ne verujem da će uticati na promenu politike EU, Brisela, Vašingtona, ali će sigurno odjeknuti. To će biti vest u zapadnim medijima i ruši propagandnu konstrukciju kako je bombarodvanje bilo čisto i pravdeno - istakao je Radun.

Prema njegovim rečima, to pomalo menja klimu evorpskih država prema onome što se dešavalo pre 20 godina.

Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik portala Objektiv, ističe da će izvinjenje češkog predsednika Miloša Zemana za NATO bombardovanje ući u udžbenike.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo je prvi put, ne znam sličan slučaj da se neki aktuaelni predsednik jedne zemlje izvinio za nešto što je njegova zemlja uradila. Konačno su neki shvatili, 20 godina kasnije šta je rađeno u ime njihovog naroda i njihove države- rekao je Vukajlović.

#Branko Radun

#Duško Vukajlović