AKTUELNO

Neko je hteo da izazove tenzije i strah oko mogućeg rata u Ukrajini, kako bi izvršili pritisak na Rusiju, rekao je za PINK Branko Radun, politički analitičar.

Komentarišući događaje u Ukrajini, kao i najavljeni rat, Radun je rekao da su britanski i američki mediji malo više gurali tu priču, dok su, kako dodaje, evropski pratili, ali su više ignorisali.

- Sve zavisi koje ste medije pratili. Nikome u svetu ne bi bilo svejedno. Bitno je da ni Rusija ni Ukrajina nisu za rat. Takođe, Nemci su kroz izjave njihovih zvaničnika govorili da od tog rata nema ništa. Čak je i načelnik Generalštaba ukrajinske vojske rekao da ne očekuju rat – rekao je Radun.

Kako kaže, deluje da je neko hteo da izazove tenzije i strah, kako bi izvršili pritisak na Rusiju.

- Oni žele Rusiju da odvoje malo od Kine. Kina je njihov glavni problem. Sa druge strane, žele da NATO dobije neku svoju funkciju, smisao – rekao je Radun.

Filip Radojčić, urednik spoljnopolitičke rubrike u Objektivu, rekao je da Putin i Lavrov ne propuštaju priliku da podsete na 1999. i bombardovanje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nemačka je pod pritiskom, jer je pod velikim uticajem ruskog gasa. Zanimljiva je uloga i Engleza. Oni su vojno u priči NATO-a, a energetski su vezani za Ruski gas. Njima igra ulogu da Severni tok 2 proradi – rekao je Radojčić.

Kako kaže, dosta je medijske propagande bilo u svemu tome.

Radun je rekao da iza priče o priželjkivanju napada stoji jedna operacija. Kako kaže, znali su svi da do napada neće doći.

- Kreirali su histeriju i očekuju sada reakcije. Govore kako su Nemačka i Rusija ostvarili mnoge konekcije, ekonomske i strateške i to ostalima smeta. Oni žele da to smanje i svežu. Hoće da smanje Nemačko-Ruski ekonomski savez i partnerstvo, koji može da preraste u budućnosti i u neki drugi savez, što je najgora noćna mora za SAD i Britaniju – rekao je Radun.

Kako kaže, napravili su atmosferu konflikta i na toj atmosferi će profitirati.

Autor:

#Branko Radun

#Filip Radojčić