AKTUELNO

Gradski menadžer je istakao da je grad Beograd ostvario dobar profit od boravišnih taksi.

Gradski menadžer i predsednik Radne grupe za određivanje turističkih zona Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd podneo zahtev za određivanje kategorije turističkog mesta prve kategorije nadležnom Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

On je naglasio da ove godine Beograd slavi 80 godina od kako je 22. decembra 1936. godine proglašen turističkim mestom, što znači da imamo bogatu turističku istoriju.

- Sada je vreme za iskorak kada je u pitanju razvoj turizma, a naš sledeći korak je da Beograd dobije kategoriju turističkog mesta prve kategorije za naredne tri godine. Kategorizacija Beograda kao turističkog mesta vrlo je značajna za promociju Beograda kao turističke destinacije i u direktnoj je vezi sa utvrđivanjem visine iznosa boravišne takse koju plaćaju turisti za pružene usluge smeštaja - rekao je Vesić.

Kako je podvukao, u odnosu na prošlu godinu za prvih devet meseci 2016. zabeleženo je ukupno povećanje dolazaka turista za 12 odsto i noćenja za devet odsto.

- Strani turisti su ostvarili 1.074.566 noćenja, što je za 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ovi podaci govore da ćemo ove godine ostvariti rekord u broju turista u našem gradu, kao da se iz godine u godinu ostvaruje konstantna stopa rasta turističkog prometa i prihoda od turizma - naveo je Vesić.

N. Petričević

#Beograd

#Goran Vesić

#Turizam

'