AKTUELNO

Gradski menadžer je naglasio da se grad Beograd veoma odgovorno odnosi prema svojim najstarijim sugrađanima.

U beogradskoj opštini Vračar danas je otvoren novi Klub za seniore koji je, prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, najveći takav klub u Beogradu - površine je 350 metara kvadratnih i može da primi oko 2.000 članova.

Navodeći da je to 27. Klub za seniore koji je otvoren u glavnom gradu, Vesić je najavio da će početkom januara sledeće godine biti otvoren još jedan, u Batajnici.

- 2018. godine planiramo otvaranje još dva Kluba za seniore, što znači da ćemo narednu godinu završiti sa 30 klubova za seniore - istakao je Vesić i podstakao da su ti klubovi mesta gde penzioneri mogu da se druže, imaju besplatne edukacije, izlete i apsolutno sve što im je potrebno kako bi poboljšali kvalitet svog života.

Vesić je naglasio da se grad Beograd veoma odgovorno odnosi prema svojim najstarijim sugrađanima.

- 2013. godine smo zatekli dugove prema penzionerima, koji su bili više stotina miliona dinara, a koje nam je ostavila prethodna gradska vlast ... sada smo došli u situaciju, zato što je budžet stabilan, da možemo da otvaramo ovakve klubove i činimo dodatne napore za poboljšanje kvaliteta života penzionera - naglasio je Vesić.

Kako je dodao, jedna od takvih stvari je beogradska senior kartica, koja penzionerima omogućava brojne popuste.

- To ćemo nastaviti da radimo i u buduće, jer naša politika je da se zrelost jednog društva ogleda po tome kako se odnose prema najmlađima i najstarijima, a mi se zaista trudimo da se prema tim kategorijama stanovništva odgovorno odnosimo - podvukao je gradski menadžer.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović, je rekao da je u 2017. godini puno toga učinjeno, posebno za najstarije sugrađane.

- Više od 50.000 penzionera je išlo na besplatne izlete u organizaciji naših gradskih opština. U 2018. godini očekuje se povećanje penzija i otvaranje nekoliko novih klubova za seniore, koje smo planirali u saradnji sa gradskim opštinama - dodao je Mladenović.

Novi Klub za seniore na Vračaru nalazi se u ulici Prote Mateje 36, u adaptiranim prostorijama nekadašnje mesne zajednice.

Prema rečima gradske sekretarke za socijalnu zaštitu, Nataše Stanisavljević, ti radovi su koštali 4,5 miliona dinara.

- Ono što je važno to je da od danas penzioneri ovde mogu da se javljaju i za senior karticu. Sve aktivnosti u ovom klubu su besplatne i ovo je zamišljeno da bude centar kulturnih dešavanja kada su pitanju penzioneri sa Vračara, a naravno i sa ostalih gradskih opština - rekla je ona.

Predsednik Opštine Vračar, Milan Nedeljković je rekao da na toj opštini živi 17.000 penzionera.

- Oni su tražili da se ovaj prostor u ulici Prote Mateje renovira i mi smo se, kao opština Vračar, obratili Gradu Beogradu, koji je brzo reagovao i u periodu od oko tri meseca smo završili ovaj klub - rekao je on.

Kako je ocenio, to pokazuje ozbiljnost, brzinu i odgovornost kako se nešto može brzo završiti.

Na svečanosti povodom otvaranja novog Kluba za seniore u prigodnom kulturno-umetnickom programu nastupio je hor Gerontološkog centra Beograd, a svi posetioci mogli su da se uvere u rad slikarske i zanatske radionice u kojima su članice kluba pokazale svoje veštine.

U prethodne tri godine, pored revitalizacije postojecih klubova za starije i obezbeđenja nove opreme za klubove na opštinama Obrenovac, Stari grad, Palilula i Voždovac, otvoreno je šest novih klubova na opštinama Voždovac, Novi Beograd, Zemun, Rakovica, Zvezdara, i Barajevo.

Na teritoriji opštine Vračar već postoji jedan klub za stare na adresi Sime Igumanova 4, ali zbog velikog broja zainteresovanih penzionera Grad Beograd je danas otvorio još jedan klub koji će biti dostupan penzionerima sa svih gradskih opština.

Pročitajte još: U prihvatnim centrima u Srbiji trenutno 4.100 migranata

#Goran Vesić

#Penzioner

#Vračar

'