AKTUELNO

Biografski krimić “Američki gangster” večeras u 21.00 na Pink Action

Istinita priča u filmu “Američki gangster”, (eng. American gangster), koju je u scenario pretočio nagrađivani Stiven Zejlijan, a 2007. je režirao slavni Ridli Skot, na programu Pink Action je večeras u 21 sat. Mnogi su ovo ostvarenje nazvali “Crno lice s ožiljkom”, jer opisuje uspon i pad Frenka Lukasa, rođenog 9. septembra 1930. u Severnoj Karolini, bivšeg dilera heroina, koji je radio u Harlemu tokom kasnih šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

Foto: Promo

Mnogi kritičari su zamerili reditelju što je ovog surovog dilera prikazao gotovo sa simpatijama, ali i neke istorijske netačnosti, ali Skot je tvrdio da je Lukas zaista brinuo o porodici, odlazio s majkom u crkvu i organizovao velike proslave, dok je s druge strane, nemilosrdno likvidirao svoje protivnike i prodavao drogu. I sam Lukas, koji danas ima 87 godina, a nije u zatvoru jer je postao vladin doušnik, odnosno deo vladinog programa zaštićenih svedoka, je izjavio da jeste jedan deo filma potpuno istinit, ali i da je mnogo toga izmišljeno zbog dramaturgije.

Foto: Promo

U kostimu gangstera našao se Denzel Vošington, a njegovog uhodu, nepotkupljivog policiajca-otpadnika Ričija Robertsa, tumači Rasel Krou. U ostalim ulogama su Džoš Brolin, Limari Nadal, Kjuba Guding mlađi, Ted Levin, Armand Asante i drugi.

Foto: Promo

Frenka Lukasa na početku filma upoznajemo kao mirnog vozača jednog od vodećih tamnoputih šefova mafije, koji koristi iznenadnu smrt šefa i pronalazi pukotinu u strukturi moći. Ubrzo, Lukas gradi imperiju i sopstvenu verziju američkog sna. Zahvaljujuči genijalnosti i strogoj poslovnoj etici, postaje vladar trgovine drogom u centru grada, preplavivši ulice najčistijim proizvodom po boljoj ceni. Lukas nadmudruje vodeće kriminalne organizacije i ne samo da postaje jedini izvor korupcije, već postaje i deo legitimnih gradskih superzvezda.

Foto: Promo

Za to vreme nepotkupljivi policajac Riči Roberts, koji je dovoljno blizu ulici da oseti promenu kontrole moći u podzemlju, kreće za njim. I Lukas i Roberts dele rigorozni etički kod koji ih izdvaja od njihovih kolega, čineći ih usamljenim figurama na suprotnim stranama zakona. Sudbine ova dva čoveka će se međusobno preplesti kako budu postajali sve bliže konfrontaciji iz koje samo jedan može da ostane na vrhu.

Foto: Promo

Ne propustite biografski krimić “Američki gangster” večeras u 21.00 na Pink Action. Ovaj, ali i mnoga druga filmska ostvarenja možete gledati bilo kada, bilo gde uz Klik TV! Autor: J. P.

#Američki gangster (2007)

#Denzel Vošington

#Film

#Klik Tv

#Pink Action

#Rasel Krou

#Ridli Skot

#Televizija Pink

'