AKTUELNO

Tomislav Nikolić odlučio je da se kandiduje za predsednika Srbije na predstojećim izborima.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je rekao da je to neočekivana, iznenađujuća i šokantna vest.

- Nisam očekivao na prvi pogled, međutim kada analizirate profil Nikolića on je neko od koga se može očekivati morali šok i neka vrsta presedana - naveo je Vuk Stanković, podsetivši da je predsednik Srbije tvrdio da neće uraditi ništa što bi nanelo štetu SNS i Vučiću.

- Metaforički to je nož u leđa. Objavljivanjem kandidatarure staje među one koji se mesecima trude da vladu predstave kao neuspešnu i pokušavaju na sve načine da diskredituju Vučića - rekao je Vuk Stanković.

Sociolog Jovo Bakić izjavio je da Nikoliću, uz samostalnu kandidaturu na predsedničkim izborima ne predviđa dobar rezultat i podršku veću od tri do četiri odsto.

- Ovo je neočekivana odluka, neočekivano je bilo da će Nikolić imati snage i hrabrosti da se kandiduje bez podrške stranke koju je osnovao - kazao je Bakić.

Politički analitičar Dragoslav Anđelković smatra da je odlukaNikolića da se kandiduje za predsednika Srbije na predstojećim izborima "politički harikiri" jer će izbornu trku sigurno izgubiti.

- Ovo je samo probni balon. Druga faza političkog reketrinja. Pošto se izjalovila strategija cenkanja i pokušaj da se izvrši pritisak SNS, odlučio je da se kandiduje. Ovo još nije njegova kandidatura, već stvaranje predstave da će se kandidovati kako bi probao da izvrši dodatni pristisak na SNS da učine određene ustupke - rekao je Anđelković.

Povodom prašine koja se podigla oko najavljene kandidature predsednika Srbije, oglasili su se odbori brojnih stranaka, kako bi podržali premijera Vučića za predsedničkog kandidata, uključujući gradski odbor SNS, Pokret socijalista, Srpsku listu, Srpski pokret obnove, gradski odbor Novog Sada, Pokret Snaga Srbije. Kandidaturu su podržali i kragujevački naprednjaci, a sednici nije prisustvovao predsednik Gradskog odbora i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, jer, kako je uzjavio, nije želeo da svojim prisustvom utiče na odluku članova.

Ministar spoljnih poslova Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić jedan je od prvih koji je reagovao na Nikolićevu odluku, ističući da se time predsednik pridružuje plejadi kandidata koji su protiv Aleksandra Vučića.

- Više puta sam isticao da je za Srbiju najbolje da se sačuva politicka stabilnost putem kandidature čoveka koji uživa najveću podršku naroda, a to je nesumnjivo Vučić - rekao je Dačić.

Oglasila se i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Zorana Mihajlović.

- Ako je tačno da će se Tomislav Nikolić kandidovati na izborima, to bih volela da čujem lično od Tomislava Nikolića. Ne želim da verujem da će se Tomislav Nikolić okrenuti protiv Srbije, SNS i Aleksandra Vučića - rekla je ona.

S. M.

#Aleksandar Vučić

#Kandidatura

#Predsednički izbori

#Tomislav Nikolić

'