AKTUELNO

Tomislav Nikolić odlučio je da se kandiduje na predstojećim izborima.

Vest o odluci Nikolića, objavio je Sputnjik. Glavna urednica ove agencije Ljubinka Milinčić je u telefonskom razgovoru za TV Pink, potvrdila da je informacija proverena.

- Takva informacija se ne objavljuje ako nije tačna – navela je Milinčić i dodala da su informaciju dobili od izvora iz kabineta i da je proveravana sa tri strane.

Nikolić nije demantovao vest o nameri da se kandiduje za predsednika Srbije.

Predsednik SNS i premijer Aleksandar Vučić je na pitanje o kandidaturi Tomislava Nikolića, ćutao i nije dao nikakav komentar.

Politička javnost u Srbiji je u šoku. Stranke vladajuće koalcije podržavaju kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, a analitičari smatraju da je to metaforički "zabijanje noža u leđa".

SNS bi sutra na sednici Glavnog odbora, trebalo da donese odluku o jednoglasnom predlogu Predsedništva stranke da Vučić bude kandidat za predsednika Srbije. Neizvesno je da li će Vučić prisustvovati sednici.

Stigla je i prva reakcija iz Srpske napredne stranke. Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović je povodom informacije da će se Nikolić kandidovati na predsedničkim izborima, rekla da bi to volela lično da čuje od Nikolića i zapitala da li on to pomaže opoziciji i deli SNS. -

Ako je tačno da će se Tomislav Nikolić kandidovati na izborima, to bih volela da čujem lično od Tomislava Nikolića. Ne želim da verujem da će se Tomislav Nikolić okrenuti protiv Srbije, SNS i Aleksandra Vučića - rekla je ona.

Reakcije na Nikolićevu odluku da se kandiduje

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da ako se Nikolić zaista kandiduje za predsednika Srbije onda će biti jasno da Vučića izdaju političari, ali da uz njega ostaje Srbija. Prema Vulinovim rečima, Nikolić će se, ako tako uradi, svrstati na stranu Jankovića i Jeremića.  Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je metaforički to je nož u leđa i da objavljivanjem kandidatarure Nikolić staje među one koji se mesecima trude da vladu predstave kao neuspešnu i pokušavaju na sve načine da diskredituju Vučića.Glavni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević kaže da za njega najava o kandidaturi Nikolića nije iznenađenje. - Ova njegova odluka je najgora moguća, ona nije plod lične ambicije i povređene sujete. To je deo većeg plana operacije da se Aleksandru Vučiću skine glava i da se na vlast vrate najgori lopovi - smatra Vučićević.

REAKCIJA REGIONA

Zagrebački "Jutarnji list" piše, povodom vesti da će se i Nikolić kandidovati za predsednika, da je na pomolu veliki politički obrt u Srbiji. Portal Index.hr je najnovije vesti iz Srbije opisao ovim rečima: "Ludnica u Srbiji: Nikolić objavio kandidaturu, Dačić besan, Šešelj divlja, a Vučić samo ćuti". I makedonska agencija MIA piše da Nikolić planira da se nadmeće za predsedničku funkciju čak i nakon što je Vučić najavio da će ući u trku. Hina prenela je vest srpskih medija da će se Nikolić kandidovati, dok Fena podseća da je tokom obeležavanja dana Državnosti Nikolić istakao da "nema uzmicanja ni povlaeenja eak i kada vetrovi hoae da vas slome".

S.M.

#Aleksandar Vučić

#Kandidatura

#Tomislav Nikolić

'