AKTUELNO

Gradonačelnik je, prilikom obilaska pogona, rekao da je do pre nekoliko meseci ta fabrička hala bila napuštena i da je od 2003. godine bivša fabrika "Beko" bila u stečaju.

U proizvodnom pogonu turskog "Birlešik tekstila" u Lazarevcu, koji je kupio nekadašnju fabriku "Beko", u toku je probna prozvodnja sa 250 zaposlenih, a do kraja februara krenuće i puna proizvodnja sa 600 zaposlenih, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je, prilikom obilaska pogona, rekao da je do pre nekoliko meseci ta fabrička hala bila napuštena i da je od 2003. godine bivša fabrika "Beko" bila u stečaju.

- Sada je ovde 250 novih zaposlenih, uglavnom žena, probna proizvodnja je u toku, a do kraja februara krenuće puna proizvodnja, sa 600 radnih mesta u Lazarevcu. To je primer kako se borimo svaki deo grada. Umesto onih koji su fabrike zatvarali, stavljali na njih katance, otpuštali ljude, mi otvaramo fabrike i nova radna mesta - rekao je Mali.

Naveo je da su zaposleni zadovoljni uslovima, a da je prosečna plata 33.000 dinara.

- To nije mala plata za Lazarevac, a nama svako novo radno mesto znači - kazao je gradonačelnik i istakao da turska kompanija nije uzela "ni dinar" subvencije od države za ulaganje.

Naznačio je da će nakon što fabrika krene u punu proizvodnju, već tokom ove godine krenuti i druga faza u kojoj će turski investitor izgraditi novi pogon na 4.500 kvadratnih metara i zaposliti još 600 ljudi.

- Ukoliko turski prijatelji budu zadovoljni, ići ćemo i na treću fazu i još nekoliko hiljada zaposlenih - rekao je Mali.

Foto: Beograd.rs

- Ovo je prava slika i prilika Beograda danas. Umesto crnog i mračnog grada, koji nije imao perspektivu, sa rekordnom nezaposlenošću pre samo tri-četiri godine, sada imate grad koji se razvija - rekao je Mali.

Ponovio je da je važno da se razvija svaki deo grada, te dodao da su u prethodnom periodu u Lazarevcu brojne ulice asfaltiane, obnovljeno pet ambulanti i podvukao da će u narednih nekoliko meseci biti otvorimo porodilište, prvo posle 40 godina u Beogradu. Sa takvom politikom će se, kaže, nastaviti, jer "volimo grad i stalo nam je da se naš grad menja na bolje".

- Ova fabirka je simbol promene u Lazarevcu - podvukao je Mali.

Vlasnik fabrike "Birlešik tekstil" Muradin Guneš zahvalio je gradonačelniku i predstavnicima opštine na podršci, ali pre svega, radnicima u fabrici. Rekao je da će u drugoj fazi biti zaposleno najmanje 300 osoba, a u trećoj još 1.000-1.500 ljudi.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić zahvalio je gradonačelniku što, kako kaže, tu opštinu prepoznaje kao punopravan deo Beograda.

- Za Lazarevac su važna nova radna mesta i radićemo na tome da ove godine dovedemo još investitora u Lazarevac. Mnogo smo toga uradili do sada i nastavićemo tako, za dalji napredak svih koji žive u Lazarevcu, da mladi ostaju ovde... - rekao je Sinđelić.

#Fabrika

#Gradonačelnik

#Lazarevac

#Siniša Mali

'