AKTUELNO

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je u emisiji “Pravac” da je ohrabrujuće to što su u ovom trenutku dva najsnažnija lidera, ne samo u regionu , već široj jugoistočnoj Evropi, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Galijašević je, komentarišući stanje na Balkanu, formiranje kosovske vojske, kao i pokušaj da se razbije srpski etnički prostor istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske i izabrani član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik deluju komplementarno i da žele da srpski narod kroz Scile i Harbide provedu sa što manje žrtava.

- Ne samo u regionu, već u jugoistočnoj Evropi, u širem potezu jugoistočne Evrope, kao jedne geopolitičke bojišnice, nemate jače lidere od predsednika Vučića i Milorada Dodika. Oni deluju komplementarno, pripadaju jednom narodu i žele da taj narod kroz Scile i Harbide provedu sa što manje žrtava, sa više uspeha i truda - kazao je Galijašević.

Komentarišući kosovsko pitanje i formiranje kosovske vojske, Galijašević je rekao da tu postoje dva problema.

- Jedan je što je to stimulisano sa zapada, što Šiptari ne rade ništa, a da nisu dobili signal iz SAD-a, Britanije ili Nemačke. To nam govori da vodeće zapadne zemlje ruše međunarodni poredak, ruše Rezoluciju 1244. To je veliki problem, a ne to što će Tači imati vojnike. Ti vojnici dolaze po narudžbi NATO-a, da utvrde njegovo južno krilo - kazao je Galijašević.

Kako dodaje sve to ne dolazi bez političke podrške sa zapada, a vidljivo je da Srbija vodi mudru politiku na tom planu.

- To je pokušaj da se razbije srpski etnički prostor - ocenio je Galijašević i dodao da je Dodik tu stvar uočio i da nije birao sa kim će ući u konflikt da pokaže da neće dozvoliti da nestane Republika Srpska.

O predizbornoj kampanji u Bosni i Hercegovini Galijašević je rekao da je činjenica da je u njoj učestvovala britanska služba.

- To je potvrdio pred Domom lordova njihov ministar odbrane, kada je rekao da šalju 40 ljudi u BiH da smanje rusku samouverenost na tom putu i obezbede demokratske izbore. Dakle, Britanci su to sami rekli. Deo odlazeće američke administracije trudio se da pre nego što ode načini što više štete - kazao je Galijašević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, Rusija nikada nije bila destabilizirajuća snaga u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

- Ganjanje ruskih duhova na Balkanu je stara britanska uloga - ocenio je Galijašević.

On je dodao da ako neko želi da ovakva Bosna i Hercegovina bude stabilna, ona ne može biti stabilna, jer je u nju ugrađen sistem nestabilnosti.

- Taj sistem zove se međunarodna uprava bez ikakve odgovornosti - izjavio je Galijašević.

Galijašević je rekao da Bosna i Hercegovina ima režisere i producente nebezbednosti.

- Izbori su i simboličan i institucionalan čin. Dakle, država mora graditi institucije, a BiH je na putu da izgradi efikasne institucije. Ovi izbori su bili uslov za to. Mi smo dobili bezličnog aparatčika Šefika Džaferovića, osobu povezanu sa strašnim ratnim zločinima, koji je postao član Predsedništva BiH, a za njega nisu glasali ni mnogi kadrovi SDA - izjavio je Galijašeić.

Kako dodaje, u SDA postoji jedna vrsta podele na bivšeg predsednika rahmetli Sulejmana Tihića, koji je bio predsednik te stranke 10 godina i koji je, kako kaže Galijašević, pokušao da od SDA napravi demokratsku političku stranku.

Foto: TvPink Printscreen

- To je bio uzaludan proces, ali morao je umreti da mi vidimo da je to bio uzaludan proces. Stranka demokratske akcije je izvor mnogih bezbednosnih i svakih drugih problema u BiH. Ona je u ovom momentu izabrala dva člana Predsedništva BiH - rekao je Galijašević.

Prema njegovim rečima, SDA je usmerila nezadovoljno glasačko telo, ono sa levice, i vlastito nezadovoljno glasačko delo, kako kaže, prema Željku Komšiću.

- Zahtevajući da se glasa za njega, da bi se stvorila moć. Bošnjaci su izglasali Željka, a na ovaj način SDA je ostvarila dva pogotka. Jedan je da je sprečila izbor Denisa Bećirovića, kandidata iz SDP-a, a sa druge strane je ismejala princip konsitutivnosti naroda. Hrvatski narod je ponižen. To se vidi. Može li država funkcionisati ako jednom konstitutivnom narodu drugi bira kandidate - upitao je Galijašević.

On dodaje da princip suverenosti pripada konstitutivnim narodima i entitetima.

- Ako pogledate protekle četiri godine, do ovih izbora, videćete da je stranka SDA izabrala u ime Srba predstavnike u Sarajevu, da je 45 hiljada glasova Bošnjaka otišlo Mladenu Ivaniću kome je to bilo dovoljno da sa par hiljada glasova razlike pobedi protivkandidata, tadašnju premijerku Željku Cvijanović. Oni su tada nametnuli Srbima rukovodstvo - naveo je Galijašević.

#Bosna i Hercegovina

#Dževad Galijašević

#Milorad Dodik

'