AKTUELNO

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević uputio je treći put otvoreno pismo Tužilaštvu BiH u kojem ih pita do kada će Dragan Mektić zloupotrebljavati poziciju ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević uputio je treći put otvoreno pismo tužiocima Tužilaštva BiH u kojem ih pita do kada će Dragan Mektić zloupotrebljavati poziciju ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH i sve skupa, zajedno sa pravosudnim sistemom BiH, provocirati i vređati.

Foto: Printscreen Youtube

- Davno ste trebali reagovati, raditi svoj posao, provoditi zakon, procesuirati i kazniti Dragana Mektića i to iz više razloga. Prvo, diplome koja nije validna i koja u BiH ne predstavlja ništa, a na osnovu koje je devet godina obavljao dužnost direktora Službe za poslove sa strancima, zatim zbog pritiska na tužioce i Tužilaštvo, omalovažavanja i vređanja političkih lidera, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, onemogućavanja borbe protiv terorizma....- istakao je Galijašević u otvorenom pismu tužiocima i Tužilaštvu BiH.

On je podsetio i da je vršilac dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić potvrdila da Mektić vrši pritisak na Tužilaštvo, da je "čak i nju zvao na kafu", dok je konstantno pozivao Tužilaštvo da hapsi ljude, službenike i funkcionere.

- U saradnji sa svojim kumom i saučesnikom u mnogim nepodopštinama u ratu i posle njega, direktorom Sipe Pericom Stanićem stavio je pod elektronski nadzor suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića. Upitajte tog minstra bezbednosti sa nevažećom diplomom koga od vas i sudija u Sudu BiH, a koga od političara i novinara sve prisluškuje - naveo je Galijašević u pismu.

Foto: Tanjug/PrintscreenYoutube

On je rekao da Mektić upravo tužioce Tužilaštva BiH naziva saradnicima kriminalaca i njihovim zaštitnicima, te da u svojim fiokama drže skrivene predmete.

- Prema njegovom mišljenju, vi štitite organizovani kriminal i treba vas sve isterati. Imate li vi, gospodo tužioci, bar zrno hrabrosti da otvorite istragu o neviđenoj pljački koju je Dragan Mektić počinio gradeći novu zgradu Službe za poslove sa strancima koja je u skladu sa propisanim reketom od 10 odsto probila i prekršila plan i finansijski projekat. O tome postoji prijava Danijela Ganića, glavnog čoveka finansija i čoveka koji je određen da vodi taj projekat, ali je odbio - navodi se u otvorenom pismu tužiocima Tužilaštva BiH.

Galijašević tvrdi da je Mektić, kroz rad u Službi za poslove sa strancima napravio haos u sferi boravka stranaca, izgradnji nezakonitih naselja zatvorenog tipa oko Sarajeva i podjeli dozvola i stikera koji nisu adekvatno i u skladu sa zakonom evidentirani.

- Istovremeno, Mektić je pokrenuo proceduru promene zakonskih odredaba koje regulišu maksimalnu dužinu vremena boravka stranaca u imigracionom centru da bi iz njega oslobodio Imada al Husina zvanog Abu Hamza. Ovo lice predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i njegovo puštanje na slobodu je opasnost po sve građane BiH, ali predstavlja i akt podrške radikalnim islamistima koji u Abu Hamzi vide svog vođu - dodao je Galijašević.

Prema njegovim rečima, Mektić je dogovorio dolazak iz Gvantanama osobi (Tarek Mahmud Ahmad al Savah) koja nije državljanin BiH, jer joj je davno oduzeto državljanstvo, a koja predstavlja izvor terorističke pretnje za ceo svet, ne samo za BiH.

Galijašević je rekao da "Tužilaštvo BiH nije adekvatno istražilo ni teroristički napad u Zvorniku i Rajlovcu, ni napad na premijera Srbije Alesandra Vučića jer nije imalo podršku ni Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA), ni Sipe, ni ministra bezbednosti sa nevažećom diplomom".

Foto: Tanjug/AP Marko Drobnjaković

- Sramota je da o tim terorističkim akcijama, sa preciznim podacima o njima, pročitamo u spisku američke vlade pre dva meseca, a da o tome niko ne podnosi izveštaj i obaveštava institucije i javnost BiH. Dragan Mektić vas upravo zato i omalovažava, vrši pritisak i ucenjuje da ne radite ono što ste dužni na planu sankcionisanja terorista i njihovih organizacija - ocenio je Galijašević.

On je naveo da Tužilaštvo BiH nije zaustavilo propagandu radikalnih islamista, nije zabranilo izlazak ni SAFF-a koji je štampano glasilo Al Kaidinih struktura u BiH, nije stavilo pod adekvatan nadzor finansiranje vehabijskih naselja i paradžemata, tačnije - Tužilaštvo BiH ne radi ništa na tom planu.

- Dužni ste da kažete javnosti zašto to ne radite. Priznajte da ne možete jer nemate podršku ni Sipe ni Obe, da ne smete jer imate probleme i trpite pritiske od Dragana Mektića. Na vas se vrše pritisci da potvrđujete sramne nagodbe sa povratnicima sa sirijskog ratišta. S toga, poštovana gospodo tužioci, odbacite svaku vrstu pritiska, odgovorite hrabro na uvrede nekompetentnog ministra sa bezvrednim diplomama i uradite ono što od vas javnost i očekuje - pokažite više odlučnosti, odbacujući i one među vama koji vam donose političke instrukcije terajući vas da nečinjenjem budete saučesnici u organizovanom kriminalu - istakao je Galijašević.

On je poručio tužiocima da je zakon najjače oružje i koliko ga budu iskreno i stručno provodili, toliko će i sami biti jaki.

#Bosna i Hercegovina

#Dragan Mektić

#Dževad Galijašević

#Tužilaštvo

'