AKTUELNO

Stručnjak za borbu protiv terorizma, ekskluzivno za portal Pink.rs kaže da nam prete teroristički napadi.

U intervjuu za naš portal, stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da se na Balkanu pretnje terorista minimalizuju u javnosti, te da je opasnost od napada vehabija ogromna.

Kako komentarišete poslednje navode pojedinih političara da su islamisti na Balkanu prisutni u velikom broju i da planiraju napade?

-Ozbiljnost pretnji se minimizira u našim aktuelnim političkim i bezbednosnim krugovima, to pitanje se ne posmatra kao na Zapadu. Vehabije su sinonim za svaku vrstu islamskog ekstremizma. Turska sa Erdoganom na čelu i propuštanjem izbeglica podržava ekstremistički pokret na Balkanu.

 2. Da li to znači da Turska vlast sarađuje sa islamistima?

-Naravno,  pokretanjem talasa izbeglica, Turska želi da menja demografsku strukturu stanovništva na Balkanu i dovede nas u socijalno bezizlaznu situaciju. Evropa se od toga štiti zidovima, a mi? Vlasti u Sarajevu i Turskoj sarađuju, poznato je da su turski premijer Redžip Tajip Erdogan i član predsedništva BiH Bakir Izetbegović i kućni prijatelji, oni u dogovoru, planski stvaraju takvo stanje na našim prostorima.

  3.  Da li je opasnost prisutna samo u Bosni i Hercegovini ili i u ostalim zemljama regiona?

-Politički krugovi Bosne i Hercegovine, na Kosovu, kao i iz makedonskog podeljenog društva pomažu teroristima. Poznato je da albanski nacionalisti na Balkanu imaju komplementarne ciljeve sa teroristima. Islamisti i nacionalisti nastupaju pod istom kapom.

  4. Koliko je ozbiljna ta pretnja, o kojem broju islamista je reč?

- U BiH po izveštajima bezbednosnih agencija ima 3.400 lica koja su povezana sa terorizmom, sa pranjem novca i najtežim oblicima organizovsanog kriminala, sa druge strane ako uzmete u obzir podršku koju ta lica imaju u političkim krugovima Bosne i Hercegovine, onda govorimo o 5 do 6 procenata ukupne muslimanske populacije u BiH, dakle radi se o vojsci od 100.000 ljudi. Pretnje su više nego ozbiljne i treba pod hitno preduzeti nešto, strah je sasvim opravdan - zaključuje Galijašević.

Autor: S. Antonić

'