AKTUELNO

Mnogi u SDA su maskirne uniforme presvukli u odela, izjavio je Nebojša Čović, nekadašnji zamenik premijera i bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, i dodao da Komšić i Džaferović imaju interesantne biografije.

Komentarišući skandaloznu izjavu izabranog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, da je za njega Kosovo nezavisna država, Nebojša Čović, rekao je da Komšić još nije ni formalno izabran, a da je već izašao sa opasnim egzotičnim izjavama.

- Na tu izjavu nemam šta da kažem, ako je to njegovo lično mišljenje, onda je i moje lično mišljenje da je Republika Srpska Srbija. Ako nastavimo na taj način, ne znam kako ćemo rešavati probleme u regionu. I drugi član Predsedništva, Džaferović, kao i Komšić ima vrlo interesantnu biografiju. Ono što se u Bosni, naročito kod SDA, nije dogodilo, a to je da su raščistili sa svojim ratnim kadrovima. Zapravo, nisu raščistili, nego su te maskirne uniforme presvukli u odela - izjavio je Čović za Novo jutro televizije Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, oni su sada na raznim političkim funkcijama, nisko na lokalu, ali i na samom vrhu.

- Ako pogledate, ovaj Komšić, dobitnik Zlatnog ljiljana, posle 5. oktobra on je bio ambasador ovde, sećam se nekih razgovora, gde je on tada sve razumeo, kompletno Srbiju, onako, licemerno, da ne kažem ljigavo. Ovaj Džaferović bi mogao puno stvari da objasni. Karla del Ponte je kada je dolazila tražila podatke oko njegovih avantura, on je bio sa mudžahedinima, zna gde su im centri - kazao je Čović.

Kako dodaje, poseduje transkripte razgovora, gde se vidi da je Džaferović stajao pet, deset metara daleko kada su sekli glave Srbima.

Foto: Tanjug/Printscreen

- Svi se menjaju, ajde da poverujem da se i on promenio - rekao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, Hrvati su poslali jaku poruku Komšiću protestima u Mostaru.

- Komšić je prvo izjavio da će zastupati sve građane BiH, a onda je dao izjavu povodom Kosova i Metohije. Pa kako, zar misli da će tom izjavom da zastupa Srbe u BiH - kazao je Čović.

Spoljnopolitički komentator Milan Mišić izjavio je da se nakon izbora u BiH može očekivati blokada političkog sistema i da je problem stvorila činjenica da su Komšića birali Bošnjaci.

Foto: TvPink Printscreen

- U predsedništvu BiH biraju se tri člana, od svake konstitutivne nacionalnosti po jedan, pri čemu je Željko Komšić očigledno izabran glasovima Bošnjaka, pošto hrvatska nema omeđenu jedinicu nego se utopila u Federaciju - ocenio je Mišić.

Novinar "Večernjih novosti" Dragan Vujičić rekao je da sada bošnjačka strana u BiH praktično ima dva kandidata.

- Postoji tu i treći faktor, koji je uveden tokom izborne noći, kada je Bakir Izetbegović rekao da nije u redu da njih kojih je sada 50 odsto imaju samo trećinu u odlučivanju. To je on izjavio u toku izborne noći. Muslimani očigledno imaju dva člana predstavništva, Hrvati su stalno nezadovoljni - kazao je Vujičić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, biće jako nezgodno stanje jer je došlo vreme da se sudi, kako kaže, vidimo po suđenju Dudakovića.

- Došlo je vreme da se sudi, to su su ona dva pohoda hrvatsko-muslimanske koalicije koja su išla od septembra do oktobra, sada se navršava 23 godine. Mrkonjić grad ne može biti zapostavljen, tu je ubijeno oko 300 ljudi, okupacija je trajala 112 dana, na taj grad palo je oko pet hiljada granata - podsetio je Vujičić.

#Nebojša Čović

#Šafik Džaferović

'