AKTUELNO

Posle brutane akcije pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije u kojoj je uhapšen predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, pojedini politički analitirčari smatraju da Beograd treba da razmotri opciju povalačenja iz Briselskog sporazuma.

Politički analitičar Branko Radun smatra da Beograd treba da razmisli o povlačenju Briselskog sporazuma, a da Srpska lista treba da se povuče iz prištinskog parlamenta.

Takvi koraci su prema njegovom mišljenju potrebni da bi se "uozbiljila stvar", jer smatra da je Srbija do sada bila previše tolerantna prema Albancima.

Radun je ukazao da Zapad Albancima toleriše ono što Srbima ne bi tolerisao i da se godinama čeka na formiranje Zajednice srpskih opština, dok je srpska strana svoje obaveze ispunila.

- Nisu Albanci to radili sami po sebi, već uz pomoć Vašingtona. Briselski sporazum je obesmišljen - rekao je Radun. Kaže da su incident u Kosovskoj Mitrovici i hapssenje Marka Đuricha pokazali da iza svega "stoji Vašington", kao i da su Rusi prijatelji Srbiji, ali da je pitanje koliko mogu da pomognu.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je rekao da oni nesumnjivo imaju podršku SAD i što direktno, što indirektno nekih zemalja članica EU.

- Zvanični stavovi Federike Mogerini i Maje Kocijančić podsećaju na lošeg pedagoga - ajde da se i jedni i drugi smire, mada se na snimcimavidi ko je vinovnik nasilja i ko nosi poruku da nikakvom dijalogu nema mesta – naveo je Stanković.

Stanković navodi da je hapšenje Đurića bila i politička i simbolička poruka.

- Kada hapsite pregovarača jasno govorite šta je stav o dijalogu – istakao je Stanković, ukazavši da je predsednik Srbije pobio navode prištinske strane da je Đurić nelegalno došao u posetu, te da su svi dogovoreni protokoli ispoštovani.

- Srbija mora biti svesna svih ograničenja i mislim da nam ne treba simboiličko povlačenje iz sporazuma, već da insistira da ono što je predviđeno usvojenim sporazumima i protokolima mora bezuslovno da se primeni – istakao je Stanković.

On je mišljenja da bi EU morala konsekventno da prihvati svoju misiju – a to je da posreduje između Beograda i Prištine i tretira ih jednako.

Advokat Goran Petronijević smatra da je Marko Đurić simbol Srbije, te da je akcijom ROSU pokazano kako treba poniziti Srbiju i kako to može da se radi. Kako je dodao Petronijević, cilj je bio i da se upozori stanovništvo koje je dole i koje planira da se vrati kakva ih demokratija.

- Ovo je prva akcija koja je usledila posle ubistva Ivanovića. Govorili smo da bi ovakve akcije i ovakvo ponašanje mogle da stoje kao jedan od motiva ubistva Olivera Ivanovića – istakao je Petronijević.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže da je jučerašni događaj uzdržao ceo region.

- Mi ovaj akt definišemo kao teroristički i ova lica koja su se tu pojavila meni ne deluju kao jedinica ROSU, već kao neka separatistička jedinica Hradinajeva ili Limajeva ili nekog drugog. Videli su da su delovali oružjem i naspram građana. Ovo je bio klasičan teroristički napad, interesantno je da je bio odabrana meta Marko Đurić, to je poslednja osoba koja je trebalo da bude uhapšena. On je pregovarač, kako kosovska vlast sada misli da nastavi dojkalog i da Đurić dođe na razgovor – rekao je Spasić.

Kako je ocenio, predsednik Srbije je doneo midru odluku da umiri javnost da poruči da nema širih opasnosti, da ne treba dizati vojsku.

- Siguran sam da će naše obaveštajne službe dobro obaviti ono što je naloženo na sednici Saveta bezbednosti - da se evidentiraju te bande – rekao je Spasić.

#Branko Radun

#Marko Đurić

'