AKTUELNO

Juče je u brutalnoj akciji pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije uhapšen predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM rekao je za Novo jutro televizije Pink da se od Prištine može uvek očekivati primena nasilja i da je bilo jasno da je brutalno ubistvo Olivera Ivanovića početak jednog procesa koji treba da dugoročno destabilizuje situaciju u našoj južnoj pokrajini, i samu Srbiju.

- Ovo je bio pokušaj da se isprovocira i srpski narod i država Srbija, da reaguje agresivnije da bi onda oni imali opravdanje da mogu da upadnu na sever sa većim snagama. KFOR je trebalo da spreči upad svih osim redovnih policijskih snaga, a to je kosovska policijska služba, a ono su bile vanredne jedinice, iako je Priština pokušala da ih prikaže kao pripadnike KPS-a. To je bila interventna jedinica, teško naoružani specijalci, koji imaju čak i snajperske puške, upotrebljavaju i šok bombe, biju ljude i imaju blindirana vozila - istakao je Drecun.

Po njegovom mišljenju, najveću odgovornost za to snose pripadnici KFOR-a i EULEKS-a koji se nisu pojavili kada je trebalo.

- KFOR ima dovoljno snaga da može da spreči to, kao i dovoljno obaveštajnih informacija. Oni apsolutno pokrivaju svaki auto, čoveka i svaku pticu koja se kreće na teritoriji severnog Kosova i znaju šta može da se desi kada se vrši koncentracija snaga. Mogli su to da spreče, a nisu, što znači da žele da Srbija izađe iz dijaloga - naglasio je Drecun.

On ističe da Srbija treba da radi na diplomatskoj aktivnosti i redefinisanju naše strategije.

Profesor dr Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za primenjenu bezbednost, kazao je da smatra da je ovo jedna od najozbiljnijih kritičnih situacija izazvana od albanske strane sa ciljem da preraste u vrstu konflikta koji bi bili praćeni oružanim nasiljem.

Foto: Printscreen

- Oni žele da izazovu neku vrstu agresije. Mislim da mi treba da se borimo i da kažemo šta oni dole rade - istakao je Bjegović.

Profesor dr Marija Đorić, ekspert za terorizam, rekla je da u politici nema slučajnosti i da je činjenica da su ovi događaji proizvod dešavanja u nekoj inostranoj kuhinji.

Foto: Printscreen

- Albanci su vrlo lojalni određenim inostranim strukturama koje su im i podarile tu kvazi državu Kosovo. Na KiM se prema srpskom stanovništvu primenjuje nekoliko oblika nasilja. Srbi su jedini narod koji u savremenoj Evropi živi u enklavama - istakla je Đorić.

Ona je dodala da se privremeno treba povući iz briselskih dogovora i da očekuje reakciju Vašingtona.

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobevšatjne službe u penziji rekao je da ta provokacija nije bila samo sa ciljem provokacije već i eskalacije.

Foto: Printscreen

- Niko nije mogao biti siguran da će takva provokacija završiti samo na provokaciji. Naš politički i vojni vrh je pokazao veliku mudrost i vojno znanje, jer nikada ne smete dozvoliti da vučete poteze koje protivnik očekuje, jer to može biti zamka i prevara - upozorio je Karan.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak rekao je da je svaka povreda novinara posebno dramatična jer novinari nisu učesnici događaja, oni su lica koja prate i treba da budu slobodna da izveštavaju.

Foto: Printscreen

- Kada se desi napad u kojem stradaju novinari to govori o posebnoj vrsti agresivnosti i neselektivnosti, o posebnoj vrsti želje da se napravi neka vrsta haosa, koja se i napravila sinoć - naglasio je Krstić.

#Hapšenje

#Marko Đurić

#Milovan Drecun

#Nebojša Krstić

'