AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uhapšen je juče od strane interventne jedinice Kosovske policije prilikom posete Kosovskoj Mitrovici.

Petar Petković iz Kancelarije za KiM rekao je za Novo jutro televizije Pink da je juče bio jedan težak dan, ali da je trenutno Marko Đurić dobro i sa svojom porodicom, kao i da je licemerno što Kancelarija EU na Kosovu poziva na uzdržanost.

- Kancelarija Evropske unije poziva dve strane na uzdržanost, koje dve strane, ovde imamo 200 policajaca naoružanih do zuba, a u Mitrovačkom domu smo imali 50 golorukih ljudi koji su došli da razgovaraju na temu mira, stabilnosti i kompromisa, za rešenje koje će biti najbolje za Srbe i Albance - istakao je Petković.

On se zapitao o koje dve strane se priča i o kojim sporazuma, na osnovu toga što je Maja Kocijančić rekla da svi treba da se pridržavaju dogovorenih sporazuma.

Foto: Tanjug

- Da li sporazuma u kojem je Marko Đurić na vreme informisao da će posetiti Kosovo i Metohiju, jer po tom sporazumu o dolasku visokih zvaničnika na KiM mi ne tražimo nikakvu dozvolu i ne upućujemo zahtev, već informišemo gde treba da idemo - naglasio je Petković.

Kako dodaje, informacija o poseti poslata je u petak, a ponovljena u subotu, a oni tek u nedelju u 23:02 odgovaraju kako se nisu ispunili uslovi svega u smislu poštovanja procedure.

- Na tviteru smo videli izjavu Pacolija u kojoj piše da je glavni razlog zabrane ulaska Marku Đuriću taj što širi mržnju. Na razgovorima u Briselu se jasno videlo da Evropska unija podržava albansku stranu. Prošlo je više od pet godina od kako se ne ispunjava sporazum o ZSO - rekao je Petković.

Dodao je i da smo juče videli da je Tači dao nekakvu naredbu da se krene sa ispunjavanjem te obaveze, i da smo videli kako je ispunjavaju, tako što brutalno hapse Marka Đurića.

- Oni su brutalno prebijali i ostale moje kolege, a u toj sali bilo je i devojaka, studenata, novinara i kamermana. To je pravo lice te mafijaške tvorevine koja pokušava da učini šta je god moguće uz punu upotrebu sile ne bi li zauzela sever Kosova, a u tome im pomaže Evropska unija - naglasio je Petković.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" rekao je da kada se na diplomatskom jeziku poziva na uzdržanosti, tada se uglavnom brani jedna strana.

Foto: Printscreen

- Da je situacija suprotna, oni bi osudili to nasilje, a tada bi bilo jasno da oni brane principe, a ne Albance. To što su izabrali Marka Đurića, koji je umeren čovek, čovek koji je doprinosio tom dijalogu i nebrojeno puta tamo odlazio i nikada svojim ponašanjem nije prouzrokovao ni najmanji incident, je nemilosrdan odnos, on ni za šta nije kriv, a prema njemu su se odnosili kao prema ubici i narko dileru - ističe Bilbija.

Milan Jovanović, koordinator medijske mreže Antidot složio se da je juče bio težak dan i da dolazi težak period, kao i da je dobro što smo juče pokazali uzdržanost.

Foto: Printscreen

- Mislim da je juče bio osnovni cilj da se Srbija posvađa sa zapadom. Ovo je bila izrazito politička odluka da se izvede predstava sa silom pred očima javnosti i svetske i naše. Vrlo je pažljivo biran trenutak kada će se to desiti - naglasio je Jovanović.

Tihomir Arsić, glumac, kazao je da najviše boli taj postojeći cinizam.

Foto: Printscreen

- Kada treba ukoriti Albance onda se to radi u množini, a kada treba ukoriti Srbe, onda se to radi sa 420 hiljada projektila. To je nepravda koju smo naučili da trpimo. Veoma je teško biti pregovarač u ovoj situaciji, zato što preko puta sebe vrlo jasno imate bandu, koju morate da tretirate kao političkog partnera u pregovaračkom procesu. Ta banda ima jaku zaleđinu i podršku - istakao je Arsić.

Više o ovoj temi pogledajte u videu koji sledi:

#Hapšenje

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

#Petar Petković

'