AKTUELNO

Pink.rs donosi vam geopolitički pregled za poslednjih sedam dana.

Bliski istok ponovo vri – za 48 sati likvidirane vođe terorističkih organizacija četiri države

30. jula likvidiran je visoko pozicionirani komandat Hezbolaha Fuad Šukar u operaciji koju je Izrael izveo u libanskoj prestonici Bejrutu. U pogledu ove likvidacije IDF je saopštio da je Šukar odgovoran za raketni program Hezbolaha, terorisanje severa Izraela i implementaciju raketnih sistema.

Procene su da teroristička organizacija Hezbolah raspolaže sa preko 120.000 raketa među kojima su i one iz serije Fatih 110 sa deklarisanim dometom od preko 300 km. Ova neutralizacija dolazi nakon raketnog napada na Majdal-Šams tokom koga je ubijeno dvanaestoro dece pripadnika Druza koji su pod zaštitom Izraela. Za likvidaciju Šukara je karakteristično da je potvrda stilga pre nego što je Hezbolah to saopštio čime je potvrđeno da je Izrael imao ljude na terenu.

Foto: Tanjug/AP/Hussein Malla

Ovu vest zasenila je još spektakularnija likvidacija političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u rezidencijalnom delu Teherana. Samo nekoliko sati nakon što je prisustvovao skupu gde se uzvikivalo „Smrt Izraelu“ Hanijea je likvidiran u svojoj sobi aktiviranjem unapred postavljenog eksploziva. Za ovu likvidaciju niko nije preuzeo odgovornost. Izrael je saopštio da ne komentariše pisanja strane štampe dok je Iran najavio da će se osvetiti. Ajatolah Kamnei je lično predvodio molitvu za poginulog hamasovca. Likvidacija lojalnog iranskog saveznika u sred Teherana predstavlja šokantan šamar za iranski sistem bezbednosti. Posredstvom agenturne mreže neko je morao da potvrdi lokaciju lidera Hamasa, te da na odgovarajuću lokaciju postavi eksploziv i u pogodnom trentuku ga aktivira sa distance. Jasno je da sve ovo nije moglo da bude realizovano bez obimne pomoći ljudi i struktura unutar samog sektora bezbednosti Irana. Ova likvidacija istovremeno je poslala poruku da, ukoliko postoji spremnost za to, bilo ko u Iranu može biti likvidiran uključujući i najviše državne zvaničnike. Ova likvidacija dolazi u trenutku kada vremešni i teško oboleli Ajatolah Kamnei prestavlja poslednju živu poveznicu islamske revolucije i savremenog Irana. Iran pred sobom ima nekoliko mogućnosti da odgovori na ovo poniženje koje dolazi ubrzo nakon likvidacije generala islamske revolucionarne garde u iranskom konzulatu u Damasku. Od brzine i vrste odgovora zavisiće i nivo dalje eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Jedna od opcija koju Iran ima jeste i embargo na zalivsku naftu, što je pretnja koja deluje daleko razornije od posedovanja atomske bombe.

Zapad i Rusija izvršili najveću razmenu od perioda Hladnog rata – novinari i aktivisti razmenjeni za ruske špijune

U Turskoj je izvršena najveća razmena zarobljenika nastalih u tajnom ratu Rusije sa Zapadom. Razmena na relaciji Istok-Zapad je obuhvatila 26 osoba. Među razmenjenima se nalaze politički aktivisti, novinari i bivši marinci optuženi za špijunažu od strane Moskve. Za sve razmenjenje aktiviste i novinare nisu postojali kredibilni dokazi da su se bavili špijunažom već preovladava snažno uverenje da je reč o montiranim procesima kojima je Rusija podigla ulog za razmenu svojih špijuna među kojima su državni egzekutori poput Vadima Krasikova. Akcija razmene predstavlja trijumf spoljnopolitičkih napora predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je koordinisao dogovore između Amerike, Nemačke, Norveške, Poljske i Slovenije. Upeh američkog predsednika Bajdena utoliko je veći ukoliko se ima u vidu da su dogovori sklopljeni sa odlazećim predsednikom što pokazuje starnu snagu savezništva država koje su učestvovale u razmeni. Ukupno je razmenjeno 16 „zapadnih građana“ za desetoro ruskih špijuna. Ukoliko se analizira struktura razmene Politički aktivista Vladimir Kara Murza je jedan od razmenjenih po osnovu britansko-ruskog državljanstva. Reč je o političkom aktivisti čiji je jedini greh bila borba protiv režima Vladimira Putina. Kara Murza se svesno vratio u Rusiju, baš kao i Navaljni, ne želeći da beži od posledica svog delovanja. Ko je razmenjen sa ruske strane? Među desetoro špijuna ističu se egzekutor Vadim Krasikov koji je 2019. godine likvidirao čečenskog militanta u parku u centralnom delu Berlina. Za njim sledi bračni bar višedecenijskih ilegalaca uhapšen u Sloveniji Artjom Dulcev i Ana Dulceva koji su operisali pod lažnim identitetima, a tokom svog delovanja uspostavili su kompletan paralelni život. Zapad je razmenio špijune za političke zatvorenike Iliju Jašina i Olega Orlova, te novinara Volstrit Džurnala Evana Greškoviča.

Ova razmena ide u prilog dugogodišnjim upozorenjima da građani zapadnih zemalja ne bi trebalo da putuju u Rusiju i Belorusiju zbog opasnosti od otmica i monitranih špijunskih procesa koje ove države mogu iskoristiti da bi oslobodile svoje špijune. Podsetićemo na slučaj zloglasnog trgovca oružja Viktora Buta koji je razmenjen za američku košarkašicu.

Foto: Pixabay.com

Ukrajina dobila prve isporuke F-16 aviona

Prve isporuke F-16 aviona stigle su 890. dana agresije Rusije na Ukrajinu. Belgija, Danska, Holandija i Norveška – sve članice NATO-a – obavezale su se da će Ukrajini obezbediti više od 60 aviona. Flota ruskih mlaznih borbenih aviona i dalje se procenjuje da je oko 10 puta veća, ali je ukrajinska protivvazdušna odbrana u izvesnoj meri držala rusku avijaciju na distanci, piše Gardijan. Prema izveštaju Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Rusija je izgubila oko 200 aviona od septembra 2022. godine. U pogledu uloga aviona F-16 različiti eksperti navode da bi početni borbeni zadaci mogli biti zasnovani na zadacima protiv-vazdušne odbrane i presretanja ruskih dronova i raketa. Mlaznjaci F-16 koji stignu u Ukrajinu omogućiće ukrajinskim snagama da potisnu rusku vazdušnu podršku i pogode "vredne mete", navodi prof. Džastin Bronk iz RUSI. Preovladava uverenja da će puni efekat upotrebe aviona F16 izostati sve dok Ukrajina ne dobije odobrenje za neograničene udare na ruskoj teritoriji, što podrazumeva i lansiranje raketa strom shadow, taurus i scalp. Dosadašnji učinak zapadne PVO je pokazao izvanredan rezultat i oborene su sve ruske rakete za koje je Vladimir Putin tvrdio da ne mogu biti oborene. Rusija više ne poseduje ni jednu vrstu raketu koju do sada nisu oborili sistemi Patriot, Iris-T, NASAMS, SAMP/T Mamba. Francusko-nemački sistem SAMP/T Mamba se pokazao delotvornijim od očekivanog čime je otvorena debata dokle će Nemačka blokirati pristup ovog sistema inicijativi za evropski vazdušni štit. Radar ovog sistema u odnosu na američki sistem Patriot pokriva uglove od čak 360 stepeni.

Komentarišući situaciju na liniji fronta pukovnik Hamish de Breton-Gordon navodi u intervju za Times Radio da su Putinovi gubici „industrijskog obima“ i „neodrživi“. Isporuka F1-16 će dodatno redukovati rusku sposobnost za vođenje manevarskih operacija i koncentraciju snaga.

Baziranje i remont ukrajinskih F-16 se očekuje u Poljskoj i Rumuniji.

Izbori u Venecueli ponovo u senci izborne krađe - sukobi i puškaranje širom Venecuele

Predsednički izbori u Venecueli nisu zadovoljili međunarodne standarde i ne mogu se smatrati demokratskim. Izborne rezultate nisu priznali Amerika, Evropska unija, ali ni Brazil i Argentina. Zbog četrdesetogodišnje diktature komunističkog hibridnog sistema „Čaveizma“ utemeljenog na ideologiji Uga Čaveza, ovu bogatu južnoameričku državu je napustilo više od 7,5 miliona ljudi. Tokom javnog brojanja glasova Nacionalna izborna komisija je zaustavila brojanje i kasnije pokazala nedoslednost u projekciji rezultata. Nakon intervencije aktuelnog predsednika Madura saopšteno je da su serveri i veb sajtovi u kvaru što je omogućilo izborni inžinjering. Aktuelni lider Venecuele se dovodi u vezu sa krijumčarenjem narkotika, a u cilju dobre volje i podsticaja za reforme SAD su oslobodile njegove rodjake koji su se nalazili u američkim zatvorima zbog trgovine narkoticima. Državni sekretar Entoni Blinken je pozvao na oslobađanje mirnih učesnika protesta. Društvenim mrežama kruže informacije o rasporedjivanju pripadnika Vagnera u cilju gušenja protesta i prevencije vojnog udara. Zaštitu aktuelnog lidera Madura preduzeli su kubanski bezbednjaci koji od 2013. godine aktivno prisutni i umešani u gušenje demokratskih procesa. Građani Venecuele su jedni od najsiromašnijih i ako je Venecuela jedna od najbogatijih država naftom.

Foto: Tanjug AP

Uoči zvanične nominacije, Kamala Haris prestigla Trampa u anketama

Predizborna kampanja u SAD dobila je potpuno novu dinamiku nakon povlačenja aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena iz izborne trke. Pojava prilično energične Kamale Haris u ulozi predsedničke kandidatkinje primorala je štab njenog protivkandidata na potpuno napuštanje dosadašnje izborne strategije što je republikance suočilo sa izazovimna na koje do sada nisu pronašli adekvatne odgovore.

Kamala Haris je osvojila glasove dovoljnog broja delegata demokratske konvencije da postane predsednički kandidat stranke, rekao je u petak predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison. Prema kredibilnim istraživanjima javnog mnjenja Asošijeted presa i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC, Harisova je ulila dodatnu energiju biračima demokrata na početku svoje kandidature, uključujući i one grupe čije glasove Džozef Bajden nije imao.

Foto: Tanjug AP/Matt Kelley

Nova anketa pokazuje da je generalna popularnost Haris skočila sa 39 odsto na početku leta na trenutnih 46 odsto. Harisiova je prva u istoriji po mnogo čemu – bila bi potencijalno prva žena predsednica SAD, prva crnkinja i prva žena azijskog porekla na tom mestu.

Ono što bi posebno trebalo da zabrine izborni štab Donalda Trampa jeste podatak iz istraživabnja da Kamala Haris vodi u 5 od 7 sving država koje će prema procenama odlučujuće uticati na ishod američkih izbora.

Foto: Tanjug AP/Julia Nikhinson

Autor: P. J.