AKTUELNO

Kako je istakao narodni polsanik, narodi na Balkanu moraju da nauče da poštuju tuđe i sopstvene identitete, odnosno ono što ih međusobno razlikuje.

Narodni poslanik Moamer Zukorlić predstavio je gledaocima Jutarnjeg programa Televizije Pink knjigu "Drevna Bosna" koja ima istorijsku tematiku i tretira period pre dolaska Osmanlija.

Ko su, šta su, odakle potiču balkanski narodi i među njima Bošnjaci deo je dela "Drevna Bosna".

Foto: TV Pink

- Imamo malo istraživanja za period pre dolaska Turaka, ali je bibliografija koju sam koristio precizna, koristio sam brojne izvore, utrošio pet godina - rekao je Zukorlić za Pink.

Kako je istakao, on je svoju politiku predstavio ovim istraživanjem kulture Bosne i Bošnjaka, čime je shvatio da su etnogeneza, kultura i politika međusobno povezane i isprepletane.

- Možemo da uzmemo sekire pa da pokušamo da razmrsimo, što se dešavalo kroz ratove ili da prihvatimo međusobne odnose - kaže Zukorlić.

Kako je istakao, knjigu je potpisao samo sa imenom i prezimenom, jer je važno ono šta ostaje iza čoveka, a ne titule.

Foto: TV Pink

- Naslov knjige zastupa tezu da je Bosna osa oko koje se okreću dešavanja na Balkanu, pa i politika. Koren Bošnjaka ne osporava koren drugih naroda na Balkanu - kaže poslanik.

Kako je istakao, narodi na Balkanu moraju da poštuju tuđ i sopstveni identitet što pokazuje civilizovanost.

- Dijalog i pomirenje nemaju alternativu. Ne treba dati preveliki značaj nekim izjavama, od kojih treba da se suzdržimo - kaže Zukorlić.

#Balkan

#Muamer Zukorlić

#knjiga

'