AKTUELNO

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije izdalo je saopštenje o „nuklearnom ratu“, a nakon što je američki Njujork tajms objavio informaciju američkih službi da su ruski vojni lideri održali sastanak o nuklearnom napadu. Ruska Federacija kaže da nuklearni rat „nikada ne sme da počne“.

Prof. dr Dragana Mitrović sa fakulteta Političkih nauka kaže da nijedna strana ne bi bila spremna da učini nešto povodom upotrebe nuklearnog oružja, jer su svesne do čega bi to dovelo. Iz tog razloga, kako kaže, i Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu, kako bi delovale umirujuće.

- Pentagon kaže da nema naznaka da će Ruska strana uključiti nuklearno oružje - rekla je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Evropski lideri nastupaju sa strane zaoštravanja, i on podgrevaju sukob bez kraja. SAD su takve od samog početka. Vidimo iracionalan stav Ukrajine, a ona bi realno trebala da se povuče, dodala je.

- Svet je veći od ovog sukoba, odvijaju se mnogi drugi procesi, ipak se pomaljaju mnogi elementi sveta multipolarnosti. Ovakva dominacija SAD ipak neće moći da bude neokrnjena, i neće moći da se nastavi na ovaj način. Nas Evropljane brine što imaju toliki uticaj na EU - dodala je.

Novinar Miroslav Stojanović kaže da je u svetu bilo mnogo ratova, i pouzdano se zna, da usred tragedije u Ukrajini, jedina veza koja je uvek funkcionisala, i bila otvorena je veza Vašingtona i Moskve.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovde bi se varnica pretvorila u ozbiljan plamen. Znaju se razmere obe strane, kao i posledice koje bi došle ako bi eskalirao taj sukob - dodao je Stojanović.

Velika Britanija želi da bude veliki igrač, oni se vode imperijalnom logikom, kaže Stokanović, dodajući da je njihov izlazak iz EU pokazatelj da žele da "soliraju".

- Ona je oduvek bila izaslanik SAD - naveo je Stojanović.

Pukovnik u penziji Boško Zorić navodi da je sav fokus sukoba u Ukrajini na Hersonskoj oblasti, jer je on strateški važan, za dalje napredovanje ka Krimu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Obe vojske imaju problema zbog kiše, i blata. Teško se kreću, Rudsi rade na utvrđivanju grana. Videli smo da su bile brojne evakuacije građana. Pripremaju se za te neke ulične borbe - rekao je Zorić.

Bugarska se uključuje, iako se opirala, dodao je Zorić.

- Zima će presuditi. Svi se pozivaju na istoriju, kada je zima pomogla ruskoj vojsci, ali je ona tada bila u ulozi odbrane, sada je u napadu - naveo je Zorić.

Autor: