AKTUELNO

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da će kretanje brodova kroz sigurnosni koridor u Crnom moru biti obustavljeno dok se ne razjasni situacija sa navodnim napadima Ukrajine na Sevastopolj.

- Dok se ne razjasni situacija oko akcije Ukrajine izvršene 29. oktobra protiv vojnih i civilnih brodova u Sevastopolju, kretanje bezbednosnim koridorom, predviđenim Crnomorskom inicijativom je obustavljeno - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaju da je nedopustivo da "ukrajinski brodovi prolaze kroz sigurnosni koridor jer ga Ukrajina koristi za sprovođenje vojnih akcija".

-Kretanje brodova duž bezbednosnog koridora je neprihvatljivo, jer ga ukrajinsko rukovodstvo i komanda Oružanih snaga Ukrajine koriste za izvodjenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Naglašavaju da Rusija kao glavni učesnik sporazuma u okviru Crnomorske inicijative ne izlazi iz njih, već obustavlja svoje učešće.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Autor: