AKTUELNO

Severna Koreja osudila je SAD i Južnu Koreju nakon što su dva saveznika pokrenula masivnu zajedničku vojnu vežbu, sugerišući da su vazdušne vežbe priprema za nuklearni napad na DNRK, istovremeno obećavajući da će preduzeti "sve neophodne mere" da se odbrani.

U saopštenju koje je u ponedeljak prenela državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA), neimenovani portparol Ministarstva spoljnih poslova nazvao je vežbe „ratnom vežbom tipa agresije sa osnovnom svrhom gađanja strateških ciljeva Demokratske Narodne Republike Koreje, ” rekavši da rizikuju „ozbiljnu konfrontaciju sa velikim silama”.

- Nigde u svetu ne možemo naći vojnu vežbu agresivnog karaktera kao što je zajednička vojna vežba Sjedinjenih Država i njenih sledbenika u smislu trajanja, obima, sadržaja i gustine - rekao je zvaničnik.

Nakon niza zajedničkih vežbi održanih u aprilu, avgustu, septembru i oktobru – od kojih su neke uključivale i Japan – portparol je rekao da su vazdušne vežbe u ponedeljak bile „najveće ikada“ u istoriji i da su pokazale da „skripta američkog nuklearnog rata protiv Demokratska Narodna Republika Koreja je ušla u završnu fazu.

Foto: Tanjug AP/Kin Cheung

Nazvana „Oluja opreza“, američko-južnokorejska vežba će se nastaviti do petka i videće da obe zemlje rasporede stotine ratnih aviona, a Seul se nada da će vežba ojačati njegove „operativne i taktičke sposobnosti“ kako bi „odvratile i odgovorile na Severnokorejske provokacije“. Avion će izvesti oko 1.600 letova za vežbanje, „najveći broj ikada za ovaj godišnji događaj“, prema američkom vazduhoplovstvu, koje je saopštilo da će letovi pomoći pilotima da „izbruse svoje ratne sposobnosti“.

Portparol Severne Koreje rekao je da su vežbe deo zavere da se „vojno isprovociramo da izazovemo kontramere i prebacimo odgovornost“, negirajući da su vojni manevri „odbrambeni“, kako tvrde SAD i Jug.

- Spremni smo da preduzmemo sve neophodne mere da zaštitimo suverenitet zemlje, bezbednost našeg naroda i naš teritorijalni integritet od spoljnih vojnih pretnji - rekao je zvaničnik i dodao da će Vašington „platiti jednaku cenu ako pokuša da iskoristi sile protiv Demokratske Narodne Republike Koreje“.

Foto: Tanjug AP/KRT

Ratne igre dolaze usred eskalacije na Korejskom poluostrvu – koje je severnokorejski zvaničnik ocenio kao „najtopliju tačku na svetu sa najvišim nivoom vojnih tenzija“. Posle godina relativnog mirovanja nakon nekoliko rundi diplomatije pod predsednikom SAD Donaldom Trampom i predsednikom Južne Koreje Mun DŽae-inom, Pjongjang je izveo rekordan broj raketnih testova 2022.

DNRK insistira da je njen nuklearni arsenal samo u odbrambene svrhe, iako je obećala da će lansirati svoje oružje "automatski i odmah" ako ikada dođu u opasnost od napada - preneo je RT.

Autor: