AKTUELNO

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova apelovala je da se ne naseda na zapadna poređenja kosovskog presedana i referenduma koji su održani u četiri nova ruska subjekta.

- Ne nasedajte na proste formulacije. Zapad voli da koristi te memove, klišee, nametnute teze u cilju sopstvene manipulacije - rekla je Zaharova odgovarajući na pitanje da li se Moskva prilikom priznavanja nezavisnosti DNR, LNR i drugih regiona rukovodila kosovskim presedanom koji podrazumeva jednostrano priznanje suvereniteta teritorija.

Ona je istovremeno apelovala da se te situacije ne porede, jer na Kosovu nije održan referendum, kao što je bio slučaj sa novim ruskim subjektima.

- Kada čujem pitanje da li kosovski presedan služi kao presedan za referendume u Donbasu i tako dalje, želim da podsetim da na Kosovu nije bilo referenduma po tom pitanju dok su na Krimu, Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj republici oni održani - podsetila je Zaharova.

Referendum o priključenju Rusiji, koji nisu priznale zapadne zemlje, održan je od 23. do 27. septembra u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Prema rezultatima prebrojavanja glasova koje je saopštila Rusija, ogromna većina stanovnika ovih regiona izjasnila se za prisajedinjenje.

#Marija Zaharova