AKTUELNO

Ustav Republike Srpske potvrđen je u Ujedinjenim nacijama kada i Dejtonski sporazum, te se ovaj datum ne može osporiti, ističe šef Srpskog kluba.

Pre tačno 30 godina proglašen je Prvi Ustav Republike Srpske, a jubilarna 30. godišnjica donošenja prvog Ustava obeležena je večeras tribinom u Skupštini grada Beograda u prisustvu visokih zvanica Srbije i Republike Srpske.

- Obeležavamo 30 godina Republike Srpske, 30 godina ponosa, a RS traje mnogo duže nego neke druge države na Balkanu – kaže za “Novo jutro” dr Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Danas se u Bosni i Hercegovini inače obeležava i 1. mart, Dan državnosti, a dr Stevandić kaže da je na ovaj dan 1992. godine održan nelegalni referendum.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da je Ustav RS donet 28. februara, što će reći da on nije problematičan i ne dovodi se u pitanje.

- Ustav Republike Srpske je potvrđen u Ujedinjenim nacijama onda kada je potvrđen i Dejtonski sporazum. Ustav je zapravo deo Dejtonskog sporazuma. Ako su uspeli da osporavaju 9. januar, 28. februar je legalni akt i najstariji koji je priznat i inkorporiran u Dejtonski sporazum – kaže Stevandić i dodaje:

S druge strane, 1. marta, koji se u delu BiH obeležava kao Dan državnosti, nema u Ustavu BiH, nije ustavna materija, nelegalan je. Sada imamo zalaganja da se obeležava 1. marta koji nema ustavnu podršku, a 9. januar se osporava.

Stevandić podseća da 28. februar nije osporen, već je najstariji ustavni datum uveden u Dejtonski sporazum.

#Nenad Stevandić